U Münchenu je nastavljeno suđenje bivšim dužnosnicima državne sigurnosti Josipu Perkoviću i Zdravku Mustaču. Na početku ročišta predsjedajuci sudskog vijeca dr. Manfred Dauster najavio je za 12., 18. i 19. srpnja završne riječi tužitelja i obrane, koje će ukupno trajati tijekom još triju ili četiriju ročišta, javlja HRT.

Zatim je rekao kako predmnijeva da će sudsko vijeće donijeti presudu Perkoviću i Mustaču 26. srpnja. Sudac Dauster dodao je da će ipak za svaki slučaj vijeće zadržati predviđene termine ročišta u kolovozu i rujnu, još ih neće otkazati.

Postupak koji je poceo 17. listopada 2014., poslije više od 21 mjesec suđenja, saslušavanja desetaka svjedoka i vještaka i poslije prikupljanja i obrade više tisuća važnih Udbinih i sudskih dokumenata, ide svome kraju. Josip Perković u samici minhenskog zatvora Stadelheim sjedi oko 2,5 godine, a Zdravko Mustač oko dvije godine.

Sedmi senat Višeg zemaljskog suda u Münchenu sudi im za pomaganje u ubojstvu hrvatskog emigranta Stjepana Đurekovića. Njega su u garaži tiskari u Wolfratshausenu kraj Münchena krajem srpnja 1983. godine ubile Udbine ubojice, a garaža je bila u vlasništvu Perkovićeva doušnika Krunoslava Pratesa.

Postupak je razotkrio mnoge činjenice o akcijama koje je protiv hrvatskih političkih emigranata u Njemačkoj poduzimala bivša Služba državne sigurnosti, kako savezna, tako i njezine republičke centrale. Sud je izveo niz dokaza o načinu funkcioniranja Udbe, o nacinu organiziranja i izvođenja akcija u inozemstvu, u mnogim dokumentima jasno se pokazala isprepletenost bivše komunističke partije s vrhovima Udbe koji su joj poslušno služili. Niz bivših Udbinih djelatnika svjedočili su pred bavarskim sucima tako da zataje što više činjenica, ili pak da umanje odgovornost svoju i svojih kolega za ubojstva i teror nad političkim protivnicima bivše partije i vlasti.

Državno odvjetništvo Njemačke, prema informacijama kojima raspolaže HRT, vodi istrage o još nekoliko ubojstava hrvatskih političkih emigranata, koje su prošlih desetljeća počinile Udbine ubojice na prostoru Njemačke.

Podsjetimo, Milanovićevu žurbu i zagovaranje izbora u srpnju mnogi vide kao pokušaj održavanja izbora prije presude Zemaljskog suda u Munchenu u kome će, sasvim je izvjesno, biti osuđena i  Komunistička partija, čija je isprepletenost  s vrhovima savezne i republičke Udbe, koji su joj poslušno služili, na sudu neupitno dokazana.

 

M.M.