Dok se od strane partijske nomenklature u Hrvatskoj desetljećima pokušava progurati teza kako ukupnim hrvatskim gospodarstvom upravlja nekoliko obitelji odabranih od Franje Tuđmana, dr. Rado Pezdrir, profesor na nekoliko slovenskih fakulteta, pošteno je uzdrmao slovensku i hrvatsku javnu scenu nudeći sasvim drugačije dokaze.

Podaci do kojih je radoznali profesor Pezdir došao nakon što je službena Ljubljana otvorila arhiv iz bivših jugoslavenskih vremena, otkrivaju stare partijske veze i načine na koji su slovenski tajkuni stekli prve milijune, zoran je pokazatelj zbog čega se podigla tolika prašina u Hrvatskoj, nakon što je sada već tehnički ministar kulture Zlatko Hasanbegović najavio otvaranje arhiva u Hrvatskoj.

Nimalo omiljen među slovenskom tranzicijskom poslovnom elitom, nastupom na HRT-u, profesor Pezdir osigurao si je sličan tretman i u djelu hrvatske javnosti nesklonom istraživanju činjenica vezanih za aktivnosti nekadašnje KPH i podređenog joj represivnog aparata.

Što je pronašao u dokumentima nekadašnje jugoslavenske Službe državne sigurnosti? Imaju li naši uglednici dulju poslovnu karijeru od one u koju se sami zaklinju? Je li sve doista počelo 1991. i je li ikada završilo ono što se zbivalo prije, samo su neka od pitanja na koja je profesor pokušao dati odgovor.

>>YUTA, Yugoslovenska tajna armija (I.dio)

>>YUTA, Yugoslovenska tajna armija (II.dio)

Profesor Rado Pezdrir s lakoćom ogoljava poslovne aktivnosti obitelji Tedeschi, Vanju Špiljaka, Vojka Santrića, te otkriva mnoge manje poznate detalje o  Ini, švercu cigareta i heroina za UDBA-u, off shore tvrtke pod pokroviteljstvom Partije i UDBA-e i mnoge druge detalje.

- Tvrdim da je prvo poduzeće koje je obitelj Tedesci ustanovila bilo sponzorirano sa strane off shore poduzeća kojim je upravljala hrvatska Partija - istaknuo je Pezdrir, dodajući kako životopis obitelji Tedesci počinje puno prije devedesetih.

>>Željko Jovanović, šef autonomaškog projekta „SAO Reka u izgradnji“

Riječki ogranak nekadašnjeg SK Hrvatske smatra jednim od najgorih.

-Mislim da je to bio najgadniji dio hrvatske komunističke partije. Mi imamo i danas priču oko NK Rijeka gdje se prao novac. Imate Josipa Španjola koga su svi u Italiji i Sloveniji znali. To je čovjek koji je bio upleten i u aferu Agrokomerc. U sedamdesetim godinama tamo je radio najveći europski švercer cigaretama koji je sve aktivnosti vodio u dogovoru sa talijanskom mafijom. Istim vezama švercano je i zlato, jako mnogo heroina. Već 1946. godine preko Rijeke je uvezeno 46 tisuća sjemenki za marihuanu koje su onda sađene u Jugoslaviji i nakon toga prodavane - pojašnjava Pezdrir.

Istodobno, poznavatelji političke scene u Hrvatskoj upozoravaju kako upravo u ovome problemu treba tražiti i ključne uzročnike najnovije političke krize koja potresa Hrvatsku.

 

Josip Zdunić