Pred sudskim vijećem Zemaljskog suda u Munchenu danas se u svojstvu svjedoka pojavio 72-godišnji Vinko Sindičić, koji je u svome iskazu ustvrdio da je bio višestruki agent koji je, među ostalim, surađivao i s Josipom Perkovićem.

Bivši agent Udbe i krunski svjedok u procesu protiv Krunoslava Pratesa, koji je u Italiji je uskratio svjedočenje, danas je rekao sucu kako je od tada iz Hrvatske primio mnogo anonimnih prijetnji, pisama i isječaka iz novina, javlja HRT.

-Zadnje su intervjui gospodina Nobila - rekao Sindičić.

Sudac Dauster pitao ga je u kakvom je odnosu s optuženima.

-Mustača ne poznajem, s Perkovićem se dugo znam, surađivali smo - odgovorio je Sindičić.

U Münchenu i u Rijeci, protiv Sindičića su pokrenuta dva sudska postupka radi navodnog lažnog svjedočenja, zbog čega je od španjolskih vlasti traženo Sindičićevo izručenje.

Sudac Dauster upozorio je Sidičića kako ima pravo uskratiti iskaz, jer zbog iskaza može kazneno odgovarati.

-Hoću dati iskaz - rekao je Sindičić.

Tvrdi da je Josipa Perkovića upoznao u Zagrebu, preko Đure Lukića, kratko poslije smrti Stjepana Đurekovića.

- Đurekovićevo ubojstvo je moglo postati međunarodni skandal i trebalo je ograničiti štetu. SDS je bio mala služba od svih mogućih službi u Jugoslaviji. Armija je imala sigurnosnu službu. Dvije moći su bile tada - institucionalna i politička koja je bila jača - rekao je Sindičić i dodao, da je "to gdje je bio Perković ta je organizacija bila višeslojna".

Svjedok je zatim objašnjavao strukturu sigurnosnopolicijskog sustava u Jugoslaviji, na što ga je sudac Dauster pitao odakle on to sve zna.

-Od 1967. imam posla s tim ljudima. General Koljević bio mi je prvi kontakt, zatim je to bio Jerko Dragin u centru SDS-a Rijeka, Udbu su ukidali tada i stvarali SDS - rekao je Sindičić.

 Kao suradnika vrbovali jugoslavenski vojni izaslanici u Berlinu.

-Vrbovali su me u Berlinu, kontakti su mi bili vojni izaslanici u veleposlanstvu - izjavio je Sindičić dodajući da ga nije ga vrbovao SDS, nego politika.

Tvrdi da je bio višestruki agent koji je kontaktirao i sa njemačkim službama.

-Bio sam dvostruki i višestruki agent, kontaktirao sam sa Službom za zaštitu ustavnog poretka Njemačke. Davao sam im informacije u interesu sigurnosti Njemačke i emigranata - rekao je Sindičić te dodao da Udbi ništa nije skrivao.

Naveo je kako je poznavao Melkiora Baranovića, šefa službe, važnoga u komunističkoj partiji.

-Radio sam tehnički za SDS Hrvatske ali nisam bio špijun. Doktor Jelić nije ubijen, umro je prirodnom smrću. Dijaspora je bila utjecajna i velika - rekao je Sindičić.

Ustvrdio je da je 1972. godine morao natrag u Jugoslaviju zbog ubojstva u Italiji i Bugojanske skupine.

-Nisu mi davali novac, nisam bio špijun, stavio sam im svoje znanje na raspolaganje - rekao je Sindičić.

Suca je zanimalo što je bio povod da upozna Perkovića.

-Komunistička partija bila je tajna služba. Svaka epoha imala je svoj način rada, Savkina, Tripalova, poslije '72., poslije Titove smrti, kontinuitet je bio samo da su ubijali ljude. Odjel za borbu protiv emigracije u SDS-u bio je skrivena obavještajna služba za sebe - rekao je Sindičić.

U istrazi o ubojstvu Đurekovica trebali su ga, kaže, jer je znao njemački i poznavao način rada njemačke policije.

-Srećko Šimurina glavni za tajne operacije, dao je nalog za istragu. Bio je u SDS-u, a u pozadini je bio glavni - rekao je Sindičić i objasnio sucima da su pregledali dokumente o ubojstvu.

Tvrdi da su naredbe dolazile iz Centralnog komiteta.

-Naredbe su dolazile iz Centralnog komiteta, dva mjeseca je trajala istraga. Dva su bila šefa službe - jedan operative i jedan politički postavljen, to su ova dvojica - Mustač je bio politički šef. Nije znao mnoge stvari, nije bilo hijerarhije - rekao je Sindičić i dodao kako ga progoni partija - kriptokomunisti, SDP, SPD.

Optužio je i Ivicu Račana.

- Ja sam navodno Udbin ubojica, a Račan je demokrat - rekao je svjedok.

 

M.M.