U proteklih pet tjedana, otkako je Domagoj Ivan Milošević postao novi glavni tajnik HDZ-a, zbio se niz dramatičnih događaja koji potresaju HDZ. Postavio ga je odlazeći šef Tomislav Karamarko, vodio je neuspješne pregovore o preslagivanju, a sada su stigli Andrej Plenković i kampanja za prijevremene izbore.

U razgovoru za Večernji list, Milošević je pojasnio svoju ulogu u neuspješnom preslagivanju Vlade.

-Isti dan kad sam imenovan glavnim tajnikom donesena je jednoglasna odluka da se ide u preslagivanje pa je bilo logično da sam bio posvećen tom zadatku. Dao sam cijelog sebe kako bismo napravili to što je Predsjedništvo odlučilo. Kao član tima za pregovore bio sam zadužen za pregovore s klubovima zastupnika manjina. Nažalost, preslagivanje je od početka bilo osuđeno na neuspjeh, što sam uvidio na završetku prvog tjedna. O razlozima je danas još prerano govoriti. Zato sam nekoliko dana prije izglasavanja nepovjerenja Oreškovićevoj Vladi novinarima rekao da nemamo 76, već 65 plus 3 ruke. Mislim da je svima trebalo biti jasno što govorim - rekao je.

Osvrnuo se i na izjavu Tomislava Karamarka, prema kojoj preslagivanje nije uspjelo " izdaje iznutra i izvana".

-Siguran sam da će cijela istina prije ili kasnije izaći na vidjelo. Osobno se nimalo nisam osjetio prozvanim, dapače. Pa ja sam, kada se malo tko usudio, prihvatio mjesto glavnog tajnika i podmetnuo leđa stranci u zadnjim tjednima Karamarkova mandata.  I u tim sam okolnostima radio u najboljoj vjeri, ali i rekao javno kako stvari stoje. Neki će reći da je to bilo naivno, a ja ću reći da i u politici trebamo preuzimati mogući reputacijski rizik, a ne se brinuti samo o svojoj koži. Ja ni na koji način ne ovisim o politici. Ne mislim da biti ziheraš znači biti mudar – mislim da to znači biti kukavica - pojasnio je Milošević, inače vlasnik zagrebačkog Pastora.

Prokomentirao je i upozorbe "da se ne smije ići u rušenje Oreškovića, bez jamstava da će preslagivanje s Marićem uspjeti".

-Lako je biti general poslije bitke, ali uz iznimku nekoliko kolega koje iznimno poštujem, ti stavovi nisu baš bili glasno iskazani. Međutim, postojali su vrlo konkretni dogovori, a od nekih i jamstva. Osobno znam da su neki od partnera već dijelili fotelje u novoj Vladi. Mogućih ruku za novu parlamentarnu većinu bilo je dovoljno, ali neviđena vremenska dinamika koja je zahtijevala odluke iz sata u sat, pritisci izvana i iznutra te nepredviđeni događaji naprosto su srušili tu zamisao. No i ovdje zaboravljamo bit – Vlada nije bila funkcionalna gotovo ni u jednom segmentu i – ovako ili onako – nije mogla nastaviti - kazao je aktualni glavni tajnik HDZ-a.

Vjeruje da je potpora Andreju Plenkoviću u stranci iskrena.

-Čvrsto vjerujem da je naša potpora g. Plenkoviću iskrena. Strah nije nikada, pa ni sada ne stanuje u HDZ-u. A bili smo kao stranka u mnogo težim situacijama. Na čelu s Plenkovićem idemo po pobjedu, siguran sam s najboljim timom i najboljim programom. I još nešto, Andrej nije bio osporavan u stranci. Dapače, mislim da njegov potencijal nismo dovoljno koristili. Neki su ga doživljavali i kao konkurenciju. Možda je sve što se odvijalo izgledalo dramatično, ali sam uvjeren da je sve to na dulji rok dobro i korisno za hrvatsku političku kulturu i društveni napredak - ocijenio je Milošević.

Oštro je odbacio mogućnost da su podaci o zaduživanju HDZ-a u javnost izašli preko njega.

-To je obična laž i podmetanje. Zalažem se za potpunu transparentnost u financiranju političkih stranaka, ali interes i odgovornost glavnog tajnika jest stabilnost stranke i priprema za izbore, a ne zakulisne medijske igre. Mislim da stranke ne mogu čak ni od svake banke u RH posuditi novac zbog političkih konotacija i otvaranja prostora za konstrukcije. Sve je u poslovanju HDZ-a u skladu sa zakonom, a pozajmica će biti vraćena u srpnju, čim nam poslovna banka odobri kredit. Što se tiče medijskih podmetanja, imam jednostavna pravila: nisam i neću tužiti nijednog novinara ili medij bez obzira na hrpe laži objavljenih na moj račun. Nitko me u politiku nije tjerao. Nijednom nisam pokušao utjecati na urednike ili novinare što bi trebali ili ne objavljivati. I ne služim se zakulisnim medijskim spinovima i podmetanjima. Što imam reći, kažem u lice ili u kamere - rekao je.

Osvrnuo se i na svoj istup na Predsjedništvu HDZ-a u ponedjeljak kada je, kako se doznaje, protestirao i istaknuo da "neće biti stranački Pedro".

-Rekao sam da medijski spinovi i podmetanja moraju prestati, iskreno povjerenje i jedinstvo ključ su svakog uspjeha, a trenutačno jedinu korist od spinova imaju Zoran Milanović i SDP. Koristio sam vlastiti primjer – jedan sam dan u novinama izdajica Karamarka, a drugi u tim istim njegov ađutant. U interesu stanke šutio sam 10-ak dana, ali sada je dosta! Medijski podzemni okršaji moraju prestati, a tko ima što reći, neka to čini u četiri oka, na Predsjedništvu ili u kamere. A to da neću biti Pedro, to je valjda svima koji me znaju jasno. Naime, za sve što sam radio i radim imam argumente i neoborive činjenice. Sviđale se one nekome ili ne - istaknuo je Milošević.

Složio se s ocjenom da je Milijan Brkić trebao biti glavni cilj afere "pozajmica".

-Još uvijek ne znam sa sigurnošću tko je “pustio” aferu, ali nagađam. Da je g. Brkić bio cilj, to je jasno, ali koji su stvarni motivi nije. G. Plenković je rekao da je Milijan Brkić koristan dio tima i legalno izabrani zamjenik predsjednika HDZ-a prije nepuna dva mjeseca i ja se slažem s tom ocjenom - ocijenio je.

Plenkovićevu izjavu da će 18. srpnja objaviti imena svojih ljudi u Predsjedništvu nije shvatio kao najavu svoje smjene.

Nisam, dapače jasno je rekao da nema podjela na nove i stare te naše i vaše jer bi to značilo da sami sebi podmećemo klipove na putu prema pobjedi na izborima. Ali to ne isključuje osobnu odgovornost za sve što je svatko od nas činio ili propustio učiniti. Sve ove godine. Andrej će sam birati svoje najbliže suradnike. Već smo razgovarali, a siguran sam da ćemo još. Kao i do sada, ja ću se prihvatiti posla koji stranka od mene bude tražila. Doduše, u proteklih 27 godina poslovnog i političkog iskustva ovo bi bio moj prvi otkaz (smijeh). No sad su najvažniji izbori - rekao je.

Ne vjeruje u namjeru dijela starih snaga, navodno vezanih uz Karamarka, da se taktikom “što gore, to bolje” oslabi HDZ, a nakon loših izbornih rezultata smijeni Plenkovića i ponovno zauzme vrh.

-Ne vjerujem u to. Dapače, potpuno sam siguran da to ne bismo dopustili mi HDZ-ovci. Čak i u prilično gadnom i žestokom sportu kao što je politika moraju postojati pravila i minimum ljudske lojalnosti. Plenković će dobiti najsnažniju moguću potporu članstva i vodstva stranke. Dobro razumijem u kojem je položaju jer se uhvatio velike odgovornosti. Doživio sam nešto slično, dok su drugi okretali glavu i kalkulirali, da ne bi slučajno ispali “bivši”. HDZ će sada snažno zbiti redove - prosuđuje Milošević.

Vjeruje da će HDZ formirati iduću Vladu.

-Podcjenjuju nas. Naučili smo lekcije iz 2015. Imali smo lošu kampanju, nismo pokazali program koji smo pripremali dvije godine, a i izborne liste mogle su biti jače i bolje. Sada ćemo to sve promijeniti. Nećemo dati da se Milanović i SDP ušetaju u Banske dvore i nastave s politikom čiji je rezultat Hrvatska na samom dnu EU. HDZ je jedina stranka koja pokriva cijeli prostor od centra nadesno, a većina hrvatskih birača pripada tom prostoru. Bez obzira na pretrčavanje HSS-a nalijevo iz oportunizma, HDZ će sa svojim partnerima formirati iduću Vladu i napokon započeti reforme - zaključuje Milošević u razgovoru za Večernji list.

 

M.M.