Bez promjene zakona o regionalnoj nadležnosti za ratne zločine nema ulaska Srbije u Europsku uniju, ponovio je ministar vanjskih i europskih poslova Miro Kovač, komentirajući izjavu voditelja tužiteljstva Srbije za ratne zločine da Srbija ne namjerava odustati od tog zakona. 

Srbijanski voditelj Tužilaštva Srbije za ratne zločine Milan Petrović izjavio je za Radio Slobodna Evropa da Srbija ne namjerava ukinuti zakon o regionalnoj nadležnosti za ratne zločine te da će ga i dalje primjenjivati.

-Postoje predmeti za ratne zločine u kojima su osumnjičeni hrvatski državljani, među kojima su i hrvatski branitelji - kazao je Petrović.

Kovač tvrdi da ne razumije takve izjave.

-Ne razumijem takve izjave i ne znam zašto se one daju - rekao je Kovač komentirajući spomenutu izjavu, istaknuvši kako su poznati kriteriji i standardi, te kako je uvjeren da će se oni ispunjavati.

Podsjetimo, Kovač sutra kao izaslanik predsjednice Republike putuje u Vojvodinu na proslavu 26. obljetnice osnutka Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini. Ondje će se susresti i sa srbijanskim ministrom vanjskih poslova Ivicom Dačićem.

-Gospodinu Dačiću ću jasno reći da je naša želja da budućnost bude europska, pa i standardi moraju biti europski. To znači da Srbija neće moći imati takav zakon o ratnim zločinima - zaključio je Kovač.

 

M.M.