Bivši ministar financija u Vladi Zorana Milanovića, Slavko Linić, izjavio je gostujući u programu HRT-a da o dodatnim isplatama SDP-a agenciji Madison zna od 2012. godine, čime je potvrdio navode Mladena Hrgareka prema kojima je Zoran Milanović od njega tražio da njegovu prijatelju Igoru Kneževiću mjesečno na fiktivne ugovore isplaćuje 15.000 kuna.

- S obzirom da je Madison zaista radio za SDP znao sam za taj odnos. 2012. me je osobno gospodin Hrgarek obavjestio o zahtjevu Milanovića za dodatnim isplatama da bi se zadržao isti iznos naknade kojun je SDP plaćao Madisonu - kazao je Slavko Linić dodajući  da ga nitko nije pozvao za svjedoka u slučaju Madison i da sve informacije koje sada zna, dolaze iz medija

Politički analitičar i novinar Gordan Malić, gostujući u istoj emisiji, upozorio je da za situaciju kakva postoji oko istrage u aferi Madison nikada ranije nije čuo.

- Ovo je bila jedna posve atipična predistražna tajna procedura tajnija od mnogih koje su završile optužnicama pa i sudskim postupcima. Uoči Sanaderovog uhićenja mi smo saznali sve o optužbama na račun Sanadera. Ovdje nismo saznali ništa, pa čak ni da su Milanović i Hrgarek saslušani. Ili je to bezvrijedno ili je to nešto što javnost uopće ne treba zanimati ili je sve zapratno sve suprotno od toga ali se o tome iz ofređenih razloga ne smije govoriti - upozorio je Malić.

Dodao je da se u ovom slučaju radi o svjedocima 'apsolutne vjerodostojnosti'.

- Riječ je o vlasniku agencije koja je radila za SDP, a iz koje je došla i direktorica Milanovićeve PR kampanje, pa možemo kazati da se radi o svjedocima apsolutne vjerodostojnosti. Pri tome moramo znati da se svjedoci ne mjere njihovim moralnim vrijednostima, jer 'čist i neobjektivan izvor ne postoji', nego se mjeri informacijskim kriterijima, odnosno prema tome koliko su blizu problemu - istaknuo je Malić dodajući kako su u ovome bitne činjenice a ne motivi vlasnika agencije Madison.

Ocijenio je da je Državno odvjetništvo u ovom slučaju uvjetovano politikom.

-Državno odvjetništvo ponaša se arbitrarno, ali nadahnuto je i uvjetovano politikom. Reagira na politička zbivanja.  Procjenjuju tko je jači i  prvi saznaju tko pobjeđuje i tko dolazi na vlast, a tko silazi.  Sve imaju u ladici i ponekad iz ladice vade onda kada njima odgovara. Naše institucije su ad hoc institucije i sudjeluju kada su sigurne da će doći do promjene vlasti. Ovdje je stvar stavljena ad acta jer su uvjereni da će doći do promjene vlasti i samim tim što ne rade svoj posao kako ga inače rade, možemo reći da sudjeluju u prikrivanju. Ako se pokaže da je ipak bilo kaznenog djela, znakovito je da nisu svi elementi procedure provedeni.  Čuli su gospodina Linića, neka ga pozovu - zaključio je Malić.

 

R.H.