Budući da su ovih dana svi mediji puni zgražanja nad postupkom Tihomira Jakovine - jer je prijatelju omogućio milijunsku zaradu bez rada - samo po sebi nameće se pitanje: Radi li se ovdje o predizbornom podmetanju SDP-u kao stranci ili se radi o pripremi terena Milanoviću da se, zbog dogovora sa Krešimirom Beljakom i HSS-om, može riješiti aferama opterećenog Tihomira Jakovine.

Javnost je nedavno šokirala odredba ugovora s članovima uprave Hrvatskih šuma kojom im je bivši ministar poljoprivrede Tihomir Jakovina omogućio isplatu bonusa od 5,5 milijuna kuna. Budući da im trenutačni ministar Davor Romić takve bonuse ne želi isplatiti, Ivan Pavelić,predsjednik uprave tvrtke, potražuje 2,3 milijuna kuna, a njegov kolega Ivan Ištok 1,6 milijuna kuna sudskim putem, dok je treća članica uprave Marija Vekić odustala od potraživanja 1,6 milijuna kuna koje joj ugovor garantira, piše Večernji list.

Naime, u članku 5. ugovora koji su potpisali Jakovina i Pavelić određeno je da će se menadžeru isplatiti bruto iznos od 0,75 posto razlike između ostvarene neto dobiti tekuće financijske godine i najveće neto dobiti ostvarene u 2009., 2010. i 2011. godini. U tri godine Paveliću se tako nabralo 2,3 milijuna kuna bonusa. Hrvatske šume su u tri godine od 2013. do 2015. zaradile 371 milijun kuna, a godišnje je dobit premašivala rekord iz usporednog razdoblja, čime je ostvaren uvjet iz ugovora.

Ipak, ugovor kakav je dobio Pavelić nema nijedan, koliko je javnosti poznato, član uprave ostalih državnih tvrtki. Da su imali pravo na takve bonuse, država bi svake godine svoje menadžere nagrađivala milijunima kuna. Predsjednik Uprave HEP-a Perica Jukić morao bi, primjerice, dobiti 7,5 milijuna kuna bonusa jer je u 2014. ostvario milijardu kuna razlike u odnosu na rekordnu dobit u razdoblju 2009. – 2011. Međutim, umjesto tog velikog bonusa, tvrtkama u energetici koje su nosile zaradu i punile državni proračun nije isplaćivan niti dvostruko manji bonus koji im je omogućio tadašnji premijer Zoran Milanović. Podsjetimo, riječ je o uredbi iz travnja 2012. po kojoj uspješne uprave koje posluju s dobiti ili smanje gubitak imaju pravo na bonus u maksimalnom iznosu od 80 posto bruto plaće.

U Pavelićevu slučaju po tome bi izračunu u tri godine ostvario dvostruko manji bonus jer bi umjesto 2,3 milijuna kuna dobio maksimalno 1,2 milijuna kuna, ali mu ih Vlada nikada ne bi isplatila jer je dala naputak da se ne isplaćuju bonusi. Mnogi čelnici državnih tvrtki ostvarili su pravo na bonuse, ali su oni isplaćeni samo u Croatia osiguranju, Hotelima Plat te Zračnoj luci Zadar tijekom 2013. Direktor Imperijala bonus je podijelio s radnicima, a mnogi su se poput cijele Uprave Janafa odrekli isplate bonusa. Vlada je već iduće godine suspendirala isplatu bonusa, ali je očito zažmirila na jedno oko kod ugovora s posebnim povlasticama kakav je, tvrde mediji, Jakovina potpisao svom prijatelju Paveliću.

Da je riječ o vrlo izvjesnom političkom odstrijelu Tihomira Jakovina naručenom iz SDP-a neizravno je ustvrdio i Branko Grčić.

– Mi smo s razine Vlade vodili računa o vremenima u kojima živimo i dali preporuku da se bonusi ne isplaćuju. Konkretni ugovor ne mogu komentirati jer nisam upoznat s detaljima – rekao je Branko Grčič u izjavi za Večernji list.

Podsjetimo, bivši ministar Tihomir Jakovina također je u žiži javnosti zbog namještanja sredstava iz europskih fondova onima koji su financirali SDP-ovu kampanju.

 

R.H.