Nakon objave tehničkog ministra unutarnjih poslova Vlahe Orepića da će do konca kolovoza biti odjavljeno 50.000 prebivališta za koje je policija utvrdila da su lažna te da su njima manipulirala i srpska zajednica na rubnim dijelovima Hrvatske reagirao je Milorad Pupovac. 

-SDSS radi sa nekoliko Vlada i sa međunarodnim organizacijama da se srede popisi birača i stanovništva. To je naš interes i interes svih, ali pritome treba biti oprezan i ne izazivati zabrinutost - poručio je Pupovac komentirajući u Dnevniku 3 HTV-a izjave tehničkog ministra Vlaha Orepića.

Uz nove optužbe da su Srbi tijekom rata morali otići iz Hrvatske, Pupovac tvrdi da Srbi u Hrvatskoj koriste lažna prebivališta kao pripremu za povratak ali i za sudjelovanje na lokalnim izborima koje za srpsku zajednicu u Hrvatskoj smatra iznimno važnim.

- Srpska zajednica u Hrvatskoj nema potrebe da manipulira i da uzurpira. Srbi u Hrvatskoj pripadaju krajevima iz kojih su morali otići 1995. i ranije. Mnogi od njih ne sudjeluju u političkom odlučivanju, ali im se ne smije uskratiti pravo da se vrate. Ove entuzijastične izjave ministra prema kojima se dnevno iz popisa briše tisuću ljudi mogu ljudima uskratiti ne toliko pravo na političko sudjelovanje ali im može uskratiti pravo na obnovu, pravo na stan, pravo na mirovinu i pravo na dom - dodao je.

Odgovarajući na pitanje treba li netko tko živi, primjerice, u Somboru - dobivati dječji doplatak, socijalnu pomoć, zdravstvenu zaštitu, primjerice u Belom Manastiru Pupovac je odgovorio kako je to stvar reguliranja odnosa između dviju država te reguliranjem odnosa iz državljanstva i prebivališta.

- Oni koji su prodali svoju imovinu u Hrvatskoj trebaju svoje izborno pravo ostvariti tamo gdje prebivaju ali oni koji su na putu povratka, koji su zaposleni negdje drugdje, bez obzira jesu li u Njemačkoj ili Srbiji, oni trebaju zadržati to pravo - istaknuo je Pupovac očito aludirajući na one osobe koje žive u Srbiji a prebivalište imaju na prostoru Republike Hrvatske, gdje koriste sva prava.

Ono što zagovara za Srbe, Pupovac bi uskratio hrvatskim državljanima protjeranim iz BIH.

-Mnogo je veći problem onih žive u Zagrebu, a dolaze iz druge države i sa Hrvatskom nisu imali ništa - poručio je Pupovac.

Iako ne vjeruje da će na izbore 11. rujna biti organiziranih dolazaka autobusima  iz Srbije poziva sve Srbe koji imaju prebivalište u Hrvatskoj da izađu na izbore, bez obzira gdje živjeli.

 

M.M.