Šef hrvatske diplomacije Miro Kovač izjavio je da jučerašnji istup srbijanskog premijera Aleksandra Vučića u kojem je Hrvatsku optužio za obnovu ustaške ideologije te poručio da Beograd nikada više neće dopustiti novu Oluju nastavak politike velike Srbije iz 90-ih godina u kojoj je Vučić i osobno sudjelovao.

-Sjećamo se da je gospodin Vučić tada dolazio u Hrvatsku, u njezin okupirani dio, i poručio 1995. da Glina i Banija nikada neće biti hrvatske, da su bile i da će ostati srpske te da će tamošnji narod živjeti u velikoj Srbiji. To je nastavak takvog ponašanja, takve politike, što je za nas neprihvatljivo - rekao je ministar Kovač u mjestu Bile kod Mostara gdje je, u svojstvu izaslanika Vlade Republike Hrvatske, sudjelovao na komemoraciji u povodu Europskog dana posvećenog obilježavanju žrtava svih totalitarnih režima.

Ponovio je da Aleksandar Vučić nastavlja huškati srpski narod.

-Naša politika u Hrvatskoj politika je mirotvorstva. To je vrednota hrvatskog ustava, ali mi na sebe ne damo. Ono što smo jučer čuli od gospodina Vučića huškanje je njegova, srpskog naroda protiv Hrvata, protiv Hrvatske. To je na neki način nastavak politike iz 90-ih godina kada je Hrvatska bila napadnuta, žrtva velikosrpske agresije - poručio je Kovač i dodao da premijer Vučić nastavlja huškati vlastiti narod protiv Hrvatske i Hrvata.

Dodao je da se, za razliku od američkog potpredsjednika Joea Bidena koji se nedavno u Beogradu ispričao i izrazio sućut obiteljima žrtava bombardiranja snaga NATO-a 1999., Vučić nikada nije ispričao Hrvatima. Pozvao je srbijansku vlast da se oslobodi politike velike Srbije.

-Mi na takvo huškanje srpskog naroda protiv hrvatskoga nikada nećemo pristati i tražimo od njega da se napokon oslobodi velikosrpskog razmišljanja, da pomogne sebi i svome narodu te da počne živjeti europske vrijednosti. Da napokon počne živjeti mirotvorstvo o kojemu on govori, a koje nikako da provede u djelo pojasnio je ministar Kovač.

Podsjetimo, na komemoraciji u mjestu Donja Gradina u BiH, koju su zajednički organizirale Vlade Srbije i Republike Srpske (RS), srbijanski premijer Vučić opet je zaoštrio retoriku prema Zagrebu. Hrvatsku je opisao kao "mjesto povampirenja ustaške ideologije" te poručio kako Beograd više nikada neće dopustiti nove Jasenovce, Jadovne, Jastrebarska ni Oluje.

-Danas se na Srbe ponovno pokušava "nasaditi krivnja" jer se "sjećanjem na ustaške zločine pokazuju upornima, jer ne odustaju i jer pamte" - kazao je Vučić u patetičkom govoru održanom u mjestu Donja Gradina.

 

M.M.