HDZ i SDSS ovih dana intenziviraju pregovore o tome u kojim će ministarstvima predstavnici srpske nacionalne manjine dobiti mjesta državnih tajnika ili pomoćnika ministara, a SDSS, kako neslužbeno doznaje Večernji list, traži među ostalim i jednu takvu dužnost u Ministarstvu kulture.

Osim kulture, SDSS želi imati državnog tajnika ili pomoćnika ministara u resorima obrazovanja, regionalnog razvoja i fondova Europske unije te poljoprivrede. Plus visoku poziciju u Državnom uredu za obnovu i stambeno zbrinjavanje.

Još se ne zna kakav je stav HDZ-a prema tim preferencijama SDSS-a, no SDSS svoje zahtjeve za resor kulture i prosvjete argumentira pismom namjere Vlade RH nakon Erdutskog sporazuma, gdje su ministarstva kulture, unutarnjih poslova, pravosuđa i prosvjete izrijekom spomenuta kao četiri resora u kojima predstavnici srpske etničke zajednice iz istočne Slavonije imaju pravo na imenovanja na dužnosti ne niže od pomoćnika ministra. Dio HDZ-ovaca smatra da je Erdutski sporazum, kao i prateće pismo namjere Vlade, proveden i da spomenuta prava nisu vječna.

O tome hoće li Plenkovićev HDZ i Vlada udovoljiti SDSS-ovu zahtjevu u resoru kulture tek će se ovih dana odlučivati. - Sve to je još uvijek predmet razgovora - kaže jedan upućeni HDZ-ovac, koji je želio ostati anoniman. Drugi visoki dužnosnik HDZ-a kaže da svi na takve razgovore dođu s maksimalističkim zahtjevima, ali uvijek se apetiti smanje tijekom samih razgovora pa stoga očekuje i kompromis sa SDSS-om o dužnosničkim mjestima.

Bivši ministar kulture Zlatko Hasanbegović kaže da nije upoznat sa sadržajem tih razgovora, ali pristao je komentirati našu neslužbenu informaciju da SDSS traži dužnosničko mjesto u Ministarstvu kulture, gdje je, uostalom, svojedobno i imao svog predstavnika, Čedomira Višnjića, na mjestu pomoćnika ministra.

-Smatram da to nema smisla, ali ne odlučujem ja o tome. To je na tragu modela kakav je postojao u vrijeme Vlade premijera Sanadera i, čini mi se, premijerke Kosor. Ne znam sadržaj tih dogovaranja, ali svaki akter ima legitimno pravo postaviti takav zahtjev, kao što je legitimno pravo da ga drugi akter prihvati ili ne prihvati - kaže Hasanbegović.

Dužnosnička mjesta propisana pismom namjere Vlade RH nakon Erdutskog sporazuma uglavnom su se poštivala i u vrijeme Račanove vlade, kao i u dva mandata premijera Sanadera, no ta praksa je nestala u mandatu premijera Zorana Milanovića.

Nekadašnjeg pomoćnika ministra kulture Čedomira Višnjića HNS-ova ministrica Andrea Zlatar imenovala je posebnim savjetnikom i članom Upravnog vijeća Hrvatskog memorijalno-dokumentacijskog centra Domovinskog rata (HMDCDR). Ministar Hasanbegović ukinuo mu je dužnost savjetnika ministra, vratio ga u neku od uprava unutar ministarstva te razriješio iz Upravnog vijeća HMDCDR-a, doznaje Večernji list.

 

M.M.