Komentirajući uhićenja pripadnika HVO-a u Orašju, ministar vanjskih poslova Ivo Stier i ministar obrane Damir Krstičević istaknuli su da će bez obzira na mnoge izazove Republika Hrvatska ustrajati u politici potpore europskog puta BiH i zaštiti hrvatskih nacionalnih interesa u BiH

-Mi smo izrazili zabrinutost i preko veleposlanstva u Sarajevu kontaktirali smo nadležne intstitucije BiH. Dao sam instrukcije veleposlaniku Del Vechiju da zatraži od nadležnih institucija da može stupiti u kontakt. Oni su i državljani BiH tako da ih institucije BiH tretiraju tako, ali imaju i državljanstvo RH. Optužnice nisu podignute nego su oni morali dati iskaze. Očekuje se da u roku od 24 sata sud odluči o njihovom pritvoru - rekao je ministar vanjskih poslova Ivo Stier, komentirajući jučerašnja uhićenja ratne zapovjedne strukture HVO-a u Orašju.

Komentirajući razloge zbog kojih se to događa istaknuo je kako Vlada Republike Hrvatske neće podleći pritiscima nego će ustrajati u politici potpore europskog puta BiH.

-Ono što želim ovdje reći jest da će Vlada RH ustrajati u politici potpore europskog puta BiH, svjesni smo da ima izazova, da će ih biti i dalje, ali mi smo odlučni nastaviti tu politiku, da se BiH pridruži RH i svim ostalim zemljama EU u tom velikom projektu europske pomirbe, mira i sigurnosti- kazao je ministar.

Izbjegavajući izravno odgovoriti na pitanje vjeruje li institucijama u BiH podsjetio je da će Hrvatska tražiti primjenu europskih standarda u pravosuđu BiH.

-Ponavljam, ustrajat ćemo u politici da BiH krene europskim putem. To je zahtjevan put, mi smo ga prošli, tražit ćemo da se ispune svi standardi, pa i u pogledu pravosuđa i da se dosegne europski standard, da ne bude selektivnog pravosuđa. To su standardi koje je RH već postigla. Želimo kroz sporazum o europskoj suradnji pomoći BiH na tom putu. Izazova će biti, ali nećemo promijeniti našu politiku, ostajemo odlučni - zaključio je Stier.

Poput Stiera, rezonira i ministar obrane Damir Krstičević.

-Jučer smo se dvaput sastali s predsjednikom Vlade i zajednički smo donosili ove odluke. Ono što je vrlo bitno je da želimo maksimalno pomoći na europskom putu BiH i uvijek zaštititi hrvatske nacionalne interese - rekao je ministar obrane Damir Krstičević.

Podsjetimo, istraga protiv zapovjedne strukture HVO-a u Orašju pokrenuta je temeljem dokumentacije koju su Haškom sudu dostavile obrane srbijanskih optuženika i nevladine organizacije. Prema informacijama iz odvjetničkih krugova uglavnom je riječ o dokumentaciji koju je devedesetih godina prikupljao KOS i Vojno tužiteljstvo JNA.

 

M.M.