Koordinacija udruga hrvatskih branitelja i stradalnika iz Domovinskog rata povodom danas održane konferencije za medije vezano uz skandalozno prikrivanje nalaza državne revizije u HAVC-u oglasila se priopćenjem.

Priopćenje prenosimo u cijelosti:

I nadalje se ne mijenja katastrofalno stanje u Hrvatskom audiovizualnom centru (HAVC-u) kojeg predvodi skandalozni Hrvoje Hribar, iako Koordinacija udruga hrvatskih branitelja i stradalnika Domovinskog rata od proljeća prošle godine nadležnim državnim tijelima i medijima dostavlja brojne dokumente koji svjedoče o teškim kriminalnim radnjama i drugim protuzakonitostima koje se nekoliko godina kontinuirano događaju u HAVC-u.

Takva nedjelotvornost nadležnih državnih tijela je očigledno poticajna za daljnje bujanje korupcijske hobotnice u HAVC-u i u drugim javnim institucijama. Stoga Koordinacija nastavlja s dokumentiranim pritiskom na državna tijela i s upoznavanjem javnosti o skandaloznostima koje se i nadalje događaju u HAVC-u i povezano s HAVC-om

- Državni ured za reviziju dostavio je Hrvatskom saboru i objavio je na svojim mrežnim stranicama detaljno izvješće o svojem radu tijekom 2016. godine. U tom dokumentu se navodi da je Ured "obavio 210 financijskih revizija, kojima su obuhvaćeni financijski izvještaji i poslovanje subjekata na državnoj i lokalnoj razini", te da su u izvještajnom razdoblju za 2016. g. "završene sve planirane revizije, osim financijskerevizije Hrvatskog audiovizalnog centra i revizije učinkovitosti utjecaja programske inicijative JASPERS" (naglasila Koordinacija).

     Koordinacija je od izvora iz ministarstva kulture i policije dobila obavijest da je nalaz revizije za HAVC zapravo dovršen te da je neviđeno katastrofalan, pa su korumpirani zaštitnici H. Hribara zaustavili objavljivanje nalaza kako bi nekako pokušali spasiti Hribara i sebe. Znakovito je što se ovo događa u vrijeme dok traje postupak izbora novih članova Upravnog odbora HAVC-a te se u zatišju pokušava nesmetano instalirati "Hribarova ekipa".

- Ohrabreni Hribar nastavio je jačati strukturu po svojoj mjeri te je krajem kolovoza 2016. na mjesto finacijskog savjetnika HAVC-a (koje je iznimno važno i dugo je bilo nepopunjeno) zaposlio slovenskog državljana Jožka Rutara bivšeg direktora Slovenskog filmskog centra pandana hrvatskom HAVC-u. Izgleda da je Hribar glavnu stručnu kvalitetu g. Rutara pronašao u činjenici što je u Sloveniji radio malverzacije slične Hribarovima. Kad su to Slovenci otkrili promptno su ga smijenili. Slovenski mediji su njegov streloviti uspon u Sloveniji opisivali naslovom - "Od prodavača karata do direktora". No, da Rutar ne bi ponovno spao na (pre)prodaju karata pobrinule su se hrvatske institucije koje čuvaju Hribara, koji je tako mogao Rutara zaposliti kao financijskog savjetnika u HAVC-u.

- Zbog golemih šteta i protivzakonitosti koje godinama traju u HAVC-u te zbog potpune neučinkovitosti nadležnih državnih institucija, Koordinacija je u proteklih mjesec dana s ovim problemima upoznala dvadesetak saborskih zastupnika s ciljem da za osnuje saborsko istražno povjerenstvo koje će rješavati višegodišnji i posebno štićeni korupcijski slučaj HAVC te u pismu upućenom Predsjednici, Predsjedniku Hrvatskog sabora i Predsjedniku Vlade RH zatražila konkretna postupanja kako slijedi:

  1. Zahtjev Državnom uredu za reviziju, da u skladu sa svojom zakonskom dužnošću, a temeljem iskazanog profesionalizma i domoljublja u radu, javno objavi taj negativan nalaz, dostavi ga Saboru RH kao i tijelima gonjenja – DORH-u i MUP-u.
  2. Zahtjev predsjedniku Vlade RH gospodinu Andreju Plenkoviću da odmah sukladno svojim dužnostima spriječi pokušaj Hrvoja Hribara da u suradnji sa ministricom Ninom Obuljen Koržinek, koja nije izvršila zadaću kojoj joj je g. Plenković povjerio vezano uz sređivanje stanja u HAVC-u, postave po svom izboru nove članove UO HAVC-a.
  3. Zahtjev predsjedniku Hrvatskog sabora, gospodinu Boži Petrovu, da osnuje saborsko istražno povjerenstvo koje će rješavati višegodišnji i posebno štićeni korupcijski slučaj HAVC.
  4. Molimo Predsjednicu RH, gospođu Kolindu Grabar – Kitarović, da svojim autoritetom zaštiti djelatnike Državnog ureda za reviziju, koji su stručno, profesionalno i domoljubno izvršili povjerenu im zadaću, te u HAVC-u tom centru antihrvatske ideje, prakse i korupcije utvrdili ono na što već više mjeseci upozoravamo – kaznena djela na štetu kako državnog proračuna, tako i istine o Domovinskom ratu - stoji u priopćenju  Koordinacije udruga hrvatskih branitelja i stradalnika iz Domovinskog rata.

 

M.M.