Politika je u svakom slučaju umijeće, a pitanje je tek – čega? Govorništva, kompromisa, dogovora, ucjenjivanja, manipulacije ili svega pomalo? Nakon izglasavanja povjerenja Oreškovićevoj vladi, odmah je počeo lov na “ustaše” – prvo na Hasanbegovića i Crnoju, potom na Šustara, Kušćevića (zbog njegova pozdrava “Hvaljen Isus”) i Brkića (koji je trebao naslijediti Miju Crnoju).

Plenkovićeva vlada je to izbjegla iz samo njemu znanih razloga i do dana današnjeg to izbjegava.

Ipak, postoji određen obrazac; nakon imenovanja Martine Dalić za ministricu gospodarstva (koja je zbog supruga u sukobu interesa glede INA-e), nakon odluke o otkupu INA-e i prodaji HEP-a, zbog postavljanja ploče HOS-a u Jasenovcu, nakon četničkog divljanja na domjenku pravoslavnog Božića u SNV-u, uhićenja Hrvata u Orašju i dalje redom svih gafova i “nespretnosti” trenutne vlade, dakle, uvijek nakon nečega što “zgriješe” o čemu bi se trebalo, u zdravim i normalnim demokracijama, ako ništa, nekoliko dana raspravljati. Zapravo, budimo konkretniji, to bi trebalo obrađivati na isti način kao što se seciralo Hasanbegovića i Šustara, odnosno prestanak financiranja neprofitnih udruga i preinaka ljudstva na čelu obrazovne reforme.

No, što se događa? Svaki, ali beziznimno svaki put kad bi pred medijske reflektore trebalo doći nešto od navedenoga, stupce dominantnih medija pune Pavo Barišić i njegov navodni plagijat.

Pavo Barišić je, gotovo doslovno, štit kojim se vlada Andreja Plenkovića štiti svaki put kad treba zbog nečega primiti udarce. Vlada se jalovo postavi spram uhićenja u Orašju, Pavo Barišić je plagijator, vrlo važno ministarstvo se daje donatorici lijevo-liberalne stranke Pametno i osobi koja je trebala biti savjetnica Ive Josipovića da je dobio drugi mandat, ali Pavo Barišić je plagijator. Bivši potpredsjednik Vlade Tomislav Karamarko je zbog izmišljene afere i “sukoba interesa” prisiljen na ostavku, Dalić je u školskom primjeru sukoba interesa, no – Pavo Barišić je plagijao.

Zapravo, kad čovjek bolje razmisli, svaki put kad se dogodi nešto izravno ili neizravno vezano uz trenutnu ministricu gospodarstva, ispliva Pavo Barišić u ulozi Pedra. Pitanje je samo zna li ministar obrazovanja koja je njegova zbiljska uloga u ovoj vladi, a mogao bi se izvesti zaključak da je i postavljen za ministra kako bi ga se u dogovoru s medijima moglo cijelo vrijeme napadati, i po potrebi "čerečiti", dok će njegov posao i dalje raditi Neven Budak  i Boris Jokić.

I to je politički fantastično osmišljeno; nije moralno, nije ljudski, nije čak ni demokratski, ali je kao političko-medijski trik odlično i vrlo učinkovito. Na taj način manipulirati javnošću može samo podao, izopačen i vrlo intiligentan um, politički meštar kojemu nema ravna na hrvatskoj političkoj sceni, a jedini koji se pokazao otporan na sve, odnosno prilagodljiv i sveprisutan od nastanka hrvatske države jest jedino i isključivo Vladimir Šeks. I samo se Šeksu, uz stanovitu ulogu Davora Božinovića, može pripisati odabir Martine Dalić za ministricu gospodarstva, ona je njegovo maslo i on je njezin mentor i politički zaštitnik. On je njoj savjetovao da istupi iz HDZ-a i priključi se Jadranki Kosor - dok je njime rukovodio Tomislav Karamarko, znajući da će, ukoliko ostane, biti pometena kao i većina korumipranih kadrova i ljudi od povjerenja za vrijeme razdoblja Ive Sanadera i Jadranke Kosor.

Kako inače objasniti da je Martina Dalić dobila među najvažnijim ministarstvima, a napustila je stranku, šurovala s Ivom Josipovićem, a potom financirala s 4000 kuna benignu stranku imena “Pametno”, inače blisku Ivi Josipoviću?! Također, ne treba smetnuti s uma, da je akademik Vlatko Silobrčić glavni medijski eksponent koji napada Pavu Barišića, a koji je, uzgred budi rečeno, član predsjedništva stranke “Pametno”.

>>

Možda je ta donacija Martine Dalić bila svojevrstan predujam Silobrčiću kako bi ovaj zdušno i revno, uz dogovor Družića, Jokić, Šeksa i Kostovića, napadao Barišića?

Sve je u hrvatskoj politici moguće; kad je prisutan Šeks - tada i nemoguće postaje mogućim…!

 

Mila Marušić