Zamjenik predsjednika HDZ-a, Milijan Brkić, smatra kako  je izjava Vlahe Orepića da se "Hrvatska nalazi u ozbiljnoj političkoj krizi i da narod više nego ikad treba promptno reagirati, jer se radi o svojevrsnoj uzurpaciji vlasti" dokaz kako pojedinci iz Mosta funkcioniraju.

-Na jedan način, Orepić je unio u praksu ono što se nikad nije dogodilo - maltene poziva na puč, no hvala Bogu nema veliku potporu, pa to više govori o njemu. Ako je ikad potrebna stabilnost, to je sad kad su nam svi pokazatelji krenuli uzlazno. Možete misliti kako je ta njegova izjava odjeknula. Moramo smiriti tenzije, paziti da se ne destabilizira situacija, da oni koji obnašaju vlast budu odgovorni ljudi i da imaju povjerenje obnašatelja vlasti - ocijenio je Brkić gostujući u Dnevniku HRT-a.

Istaknuo je da je kriza vlasti pretežak termin.

-U svakoj državi potrebna je politička stabilnost. Dogodila su se samo određena pomjeranja u izvršnoj vlasti i imenovani su državni tajnici koji će obnašati dužnosti do imenovanja novih ministara -  kazao je komentirajući najnovije događaje na političkoj sceni.

Smatra da je inicijativa  prkupljanja potpisa za opoziv Bože Petrova i za imenovanje Gordana Jandrokovića predsjednikom Saborazahtjevna operacija,koju treba voditi hladne glave i bez likovanja.

- Petrov kao odgovoran čovjek mora i u skladu s tim postupiti - istaknuo je Brkić te dodao kako se nada da će tu točku odmah staviti na dnevni red.

Sljedeća će faza biti formiranje parlamentarne većine, kaže i najavljuje razgovor sa svim strankama osim sa SDP-om.

-Dosad je HDZ bio korektan partner, s maksimalnim povjerenjem u Most kao partnera. Most je taj koji destabilizira. Most bi s jedne strane participirao u vlasti kad mu paše, a kad ne, onda bi tu istu vlast kritizirao. Ako ste dio vlasti morate zajedno nositi breme odgovornosti. Most se pokazao kao opozicija u vlastitoj poziciji, nažalost - zaključio je Brkić.

 

M.M.