Ako u BiH prevlada Izetbegovićev koncept u kojem je vjersko primarno, onda možemo očekivati dalju radikalizaciju stanja u bliskom nam susjedstvu - smatra prof. dr. Miroslav Tuđman, autor knjige “Druga strana Rubikona – Politička strategija Alije Izetbegovića”, koja će biti predstavljena 7. rujna u Zagrebu.

-Ovo što se sada događa po Europi, to se događalo u BiH devedesetih godina. Bio je to začetak današnjeg islamskog terorizma. Počinjeno je čak pedesetak ritualnih odsijecanja glave. Brigade Armije BiH koje su nosile naziv ‘muslimanske’ imale su arapske oznake, išli su u bitke s pokličem Allah-u-ekber. Činjenica je da su od ranih 90-ih, i prije nego što je izbio rat, u BiH počeli dolaziti mudžahedini, i to na poziv samog Alije Izetbegovića - ističe u velikome intervjuu Globusu prof. dr. Miroslav Tuđman.

Pojašnjava zašto se uopće bavi Alijom Izetbegovićem i Strankom demokratske akcije.

-Alija Izetbegović bio je jedan od ključnih ljudi koji su kreirali povijest, a njegovi su stavovi postali službeni stavovi Stranke demokratske akcije i Bosne i Hercegovine, i zato se njime bavim - objašnjava Tuđman, saborski zastupnik HDZ-a, političar i sveučilišni profesor i bivši prvi čovjek hrvatskih obavještajnih službi.

Podsjeća da je Alija Izetbegović morao odstupiti zbog povezanosti s dvojicom od ukupno 18 terorista koji su srušili Svjetski trgovački centar.

-Uoči potpisivanja Daytonskog sporazuma Izetbegović je mudžahedinima garantirao da neće biti protjerani iz BiH. Činjenica je da su dvojica od onih 18 koji su srušili Svjetski trgovački centar imali iskustvo iz borbi u BiH. Zbog toga je četiri tjedna nakon rušenja WTC-a Alija Izetbegović morao dati ostavku - podsjeća profesor Tuđman.

Otkriva i razloge zbog čega su Aliji Izetbegoviću, autoru Islamske deklaracije, nacionalni interesi u BiH neligitimni a legitimno glorificiranje Osmanskog carstva.

-Ključno je ono što je Izetbegović definirao u svojoj zreloj fazi, upravo u Islamskoj deklaraciji, da je nacija zamjena Zapada da bi se uništio islam. Naime, on smatra da je islam vrhunac demokracije i najdemokratičniji oblik društvenog uređenja. On je dosljedno bio na stajalištu da su nacionalni interesi nelegitimni i da se zbog toga BiH ne može konstitutivno urediti na nacionalnim principima. Posljedica toga je negiranje nacionalnih prava Hrvata i Srba. S druge strane, glorificira se Osmansko Carstvo kao najbolje rješenje za multikulturalnu i multikonfesionalnu ‘Bosnu’. A to je povijesni nesporazum. Za Bošnjake je Osmansko Carstvo ideal, a za Hrvate i Srbe ta je povijest ono što razdvaja, a ne ono što integrira narode u BiH - kaže profesor Tuđman.

Osvrnuo se i na opasnost od islamskog ekstremizma, pa i terorizma, koji bi, prema upozorenjima analitičara, i u budućnosti svoju europsku bazu mogao imati u današnjoj BiH.

-Ključno je pitanje kako će bošnjačke elite definirati svoj identitet i koliko će to potrajati. Ako prevlada ovaj Izetbegovićev koncept u kojem je vjersko primarno, onda možemo očekivati radikalizaciju stanja - smatra profesor Tuđman.

U intervjuu dr. Miroslav Tuđman, također, otkriva zašto je Izetbegović početkom 90-ih predsjedniku Franji Tuđmanu dva puta nudio pripajanje zapadne Hercegovine Hrvatskoj; zašto je vojni savez s Hrvatskom potpisao tek sedam dana prije Oluje, a 14 dana nakon pada Srebrenice; te kako su Alija Izetbegović i njegov sin Bakir uspostavili prisne odnose s Erdoganom...

 

R.H.