Prof. Ivo Banac, dobar poznavatelj američko-hrvatskih odnosa, istaknuo je kako smatra da je neselektivno izvješće koje je poslano State Departmentu i neargumentirane optužbe na račun Hrvatske glavni razlog smjene američke veleposlanice u Republici Hrvatskoj.

-Mislim da se osoblje veleposlanstva nije proslavilo tim izvješćem. U njemu ima krajnje problematičnih stavki. Primjerice moglo bi se zaključiti da netko u State Departmentu ima rezervi prema sudskom poništenju osude nadbiskupa Stepinca iz 1946. - rezultat jednog staljinističkog procesa - istaknuo je Banac gostujući u programu HRT-a.

Upozorava kako je u tom jednostranom izvješću bilo "puno toga što ne valja".

- Trinaest negativnih primjera u nečemu što se odnosi na religijska prava, a mnoga ta pitanja nisu uopće vezana za religiju i ima naravno mnogo toga što je propušteno. Npr. ne govori se ništa o raznim napadima na predstavnike Katoličke crkve. Tako da sigurno jest nešto što treba preciznije pogledati i možebitno promijeniti u nekom budućem razdoblju - istaknuo je Banac. 

Nominiranje Roberta Kohortsa za naovog američkog veleposlanika logičan potet Trumpove administracije.

-Svaka nova administracija ima pravo i vrlo se često koristi tim pravom imenovanja novih veleposlanika. U ovom slučaju to je i malo zakašnjelo. To se radi u proljeće nakon preuzimanja mandata. On je donator Trumpove kampanje. Bio je u odboru za tranziciju, znači među onima koji su osobno donirali Trumpovu kampanju. Završio je pravni fakultet Sveučilišta u Michingenu. Prije toga je završio redoviti studij računovodstva. Dakle, poslovni čovjek, koji je ujedno i pravnik - i vrlo uspješan u južnoj Kaliforniji što je jedna od baza Republikanske stranke - rekao je.

Siguran je da će novi veleposlanik zastupati izgradnju LNG terminala na Krku, što se pokušava osporiti od strane nekih lobija u Hrvatskoj.

-Što će on konkretno raditi - to ćemo vidjeti. Sigurno će zastupati LNG na Krku, što je politika i Trumpove, ali i Obamine administracije. To je nešto što se neprestano naglašava i bojim se i osporava od raznih lobija u zemlji. A pored toga - vidjet ćemo - zaključio je Banac.

 

M.M.