U Jasenovcu se skida spomen-ploča jedanaestorici poginulih HOS-ovaca u Jasenovcu, na kojoj se nalazi i pozdrav "Za dom spremni" za koji je Zlatko Hasanbegović jučer utvrdio da je ustaški. Ploču uklanjaju radnici tvrtke Novokom iz Novske. Sve se događa uz prisutnost dvojice policajaca i nekoliko pripadnika HOS-a.

Ploča bi trebala biti premještena u spomen-obilježje Trokut u Novskoj, rečeno je na konferenciji za novinare zagrebačke Udruge dragovoljaca HOS-a.

Predsjednik Udruge dragovoljaca HOS-a Ivan Friščić izrazio je žaljenje što nikog u Jasenovcu nije bilo kad se ploča otvarala. Zahvalio je braniteljskim udrugama i zapovjednicima koji su ih poduprli. Pročitao je priopćenje Saveza udruga dragovoljaca HOS-a.

-Ploča je postavljena u skladu sa svim zakonima, ima sve potrebne dozvole i postavljena je uz suradnju s obiteljima poginulih suboraca. Međutim, dovela je do podjela u hrvatskom društvu čime je oskvrnuta njezina izvorna svrha - pijetet prema poginulima -stoji u priopćenju.

Od Vlade RH traže da ih zaštite od političkih podmetanja.

-Vezani smo za oslobođenje Hrvatske i Domovinski rat i to je jedini pokret kojem smo pripadali - dodaje se u priopćenju.

Spomen-ploča bit će postavljena u Novskoj gdje se odaje počast svim postrojbama koje su branile Hrvatsku.

-Zahvaljujemo svim institucijama koje su doprinijele postizanju zajedničkog rješenja. Ova suradnja primjer je kako se kroz dijalog mogu iznaći rješenja koja jamče očuvanje stečevine Domovinskog rata - stoji u priopćenju.

Friščić je dodao kako se nada da će mjesto u Novskoj biti mjesto hodočašća za sve domoljube i izrazio nadu da će ovo pitanje riješiti ako ne ova, onda sljedeća vlada.

-Ovo nije kompromis, nego rješenje da sačuvamo dostojanstvo HOS-a, da poginuli ostanu neokaljani, da se ne lome koplja preko njih - poručio je na konferenciji predsjednik Saveza udruga dragovoljaca HOS-a Borislav Barišić.

-Umorni smo. Mislim da je krajnje vrijeme da se riješe neke stvari u RH. Ne bori se samo protiv ove ploče, kontekst je puno širi. Ploča ide, ratna oznaka HOS-a ostaje! Nismo fašisti, mi smo se suprotstavili fašistima u Hrvatskoj - dodao je.

Podsjetimo, ministar branitelja Tomo Medved prije je izjavio kako Vlada razgovara s Predsjedništvom Saveza udruga HOS-a i udrugom HOS-a grada Zagreba o rješavanju problema spomen-ploče u Jasenovcu.

-Dijalog je intenzivan s punim pijetetom prema žrtvama, hrvatskim braniteljima koji su dali život na tom području. Danas je konferencija za novinare u 11 sati u HVIDRA-i grada Zagreba, pa vas pozivam da se odazovete i popratite ono što će kazati kolege iz Saveza udruga HOS-a - rekao je ministar Medved novinarima uoči sjednice u Banskim dvorima.

 

M.M.