Čestitke i poruke povodom 8. ožujka, međunarodnog Dana žena, na hrvatskoj su se političkoj sceni iznenada pretvorile u raspravu o ratifikaciji Istambulske konvencije i najavu referenduma...U toj kakofoniji ideološke borbe za realiziranje zacrtanih političkih ciljeva, prigodne poruke su doista rijetke...

Predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković, na početku današnjeg saborskog zasjedanja, čestitao je svim zastupnicama i svim hrvatskim građankama Međunarodni dan žena.

-Danas i svakog dana iznova se trebamo prisjećati i odati počast svim ženama koje su se, ustrajnim društvenim zauzimanjem i političkom hrabrošću, izborile za svoja politička, gospodarska i socijalna prava - istaknuo je predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković, na početku današnjeg saborskog zasjedanja.

Međutim, dodao je da se ta borba nastavlja i danas jer potpuna ravnopravnost još nije postignuta.

-Međunarodni dan žena mora biti podsjetnik na sve ono što su žene dosad postigle, ali i poticaj za daljnje osnaživanje njihovog položaja u društvu, bez predrasuda i diskriminacija - poručio je Jandroković.

Anka Mrak Taritaš prozvala Plenkovića

Anka Mrak Taritaš poručila je kako su ženska prava ljudska prava. 

-Mi žene imamo pravo biti drugačije, baviti se politikom, upravljavati institucijama i nikada ne zaboravite morate biti samo svoje. Ne postoj niti jedna prepreka koju mi svojom tvrdoglavošću i upornošću ne možemo preskočiti. Imate pravo na sve na ovome svijetu - istaknula je.

Iskoristila je priliku i pozvala predsjednika Vlade Andreja Plenkovića da pošalje Istanbulsku konvenciju u Sabor.

-Ako ne sluša nas zastupnike, žene u Hrvatskoj, neka posluša Europsku komisiju koja je dala preporuku za sve članice koje nisu ratificirale Istanbulsku konvenciju da ju ratificiraju - pozvala je Mrak Taritaš.

Plenković odgovorio najavom ratifikacije Istambulske konvencije

Na početku današnje sjednice Vlade Republike Hrvatske premijer Andrej Plenković čestitato je svim ženama Međunarodni dan žena te najavio ratifikaciju Istambulske konvencije. 

-Budući da je ta tema aktualna posljednjih dana u Hrvatskom saboru želim reći da, u dogovoru s ministricom Nadom Murganić, pri kraju je procedura za upućivanje na Vladu Konvencije o zaštiti žena od nasilja i nasilja u obitelji, tzv. Istanbulska konvencija. Javna rasprava je provedena, sve dileme koje postoje vjerujem da mogu biti premoštene. Moramo se koncentrirati na bit te konvencije, a to je zaštita od nasilja. Brojni akteri, političke stranke, na različite načine pokušavaju skupljati bodove - rekao je Plenković.

SDP i HNS na tragu ratifikaciju Istambulske konvencije

SDP-ov Bojan Glavašević u ime Kluba zastupnika SDP-a u Saboru je zatražio ratifikaciju istambulske konvencije.

-Prošle godine 10.000 žena prijavilo je obiteljsko nasilje. Žene su u Hrvatskoj manje plaćene, ženska zanimanja su podcijenjena. Žene su svakodnevno na udaru predrasuda - naglasio je.

Podsjetio je da je neki dan na odboru za ljudske prava jednoglasno i koncenzusom donesen zaključak da se najkasnije do ljetne stranke u saborsku proceduru uputi zakon o ratifikaciji Istanbulske konvencije.

-U raspravi se osobito pojavljivao argument tkz rodne ideologije. Rodna ideologija jeste realnost, ali ne na onaj način koji to govore svi oni koji je koriste kao argument protiv ratifikacije Istanbulske konvencije. Jedina prava rodna ideologija je ona koja već stoljećima ženama uskraćuje jednake prilike u društvu. Ta rodna ideologija zove se patrijarhat - rekao je.

Stjepan Ćuraj u ime kluba HNS-a poručio je da na poboljšanju položaja žena još treba puno raditi i da Istanbulska konvencija, koja bi tome pridonijela, nije rješenje svih problema.

I on je upozorio na slabiju plaćenost žena u odnosu na muškarce, njihov manji broj na rukovodećim pozicijama, nasilje nad ženama te naglašava da će onda kad će žene biti samostalnije i biti ravnopravnije, tada biti bolji i njihov položaj u društvu.

Dan žena čestitao je i saborski zastupnik Željko Glasnović, osobito se obrativši ženama koje su sudjelovale u Domovinskom ratu.

- Čestitam svim ženama što trpe manijake i teroriste, a najviše bih se zahvalio ženama koje su bile u ratu, sanitetskoj službi, prave su bile nisu trpile budale, nisu patile od malignog ega - kazao je Glasnović.

Milijan Brkić: Kad ne bi bilo žena, dijamant bi bio običan kamen

-Svojim ponašanjem i djelima sjetimo se žena i poštujmo žene svakog dana, a ne samo danas. Jer, žene nas oplemenjuju, čine pravednijima, uče prvim koracima i vrijednostima. Daju nam ljubav i oslonac za kasnija životna putovanja, stoji u objavi zamjenika predsjednika HDZ-a i dopredsjednika Hrvatskog sabora, Milijana Brkića, povodom Dana žena.

Čestitajući Dan žena, Brkić u nastavku podsjeća na sve samozatajne i skromne žene koje svojim svakodnevnim radom i brigom za obitelji u tišini doprinose dobrobiti naše zemlje.

-No, danas se podsjetimo na one samozatajne i skromne žene koje svojim svakodnevnim radom i brigom za obitelji u tišini doprinose dobrobiti naše zemlje. U vremenima kada su mnoge temeljne ljudske vrijednosti dovedene u pitanje, promišljajmo i o nezaposlenim ženama, ženama žrtvama nasilja, samohranim majkama i budimo uz njih.

Hvala svim ženama Hrvatske na svakodnevnom trudu, radu, ljubavi, inspiraciji, brizi. Hvala što naše društvo činite boljim, perspektivnijim i uspješnijim. Vaša uloga u našoj Domovini, u našem napretku i u našim obiteljima neizostavna je i faktor hrvatske sadašnjosti, a posebno hrvatske budućnosti.

Drage majke, supruge, bake, djevojke, kćeri, sestre; DRAGE ŽENE sretan Vam Međunarodni dan žena! - stoji u objavi Milijana Brkića.

Zekanović najavio referendum

Nakon što je predsjednik Vlade Andrej Plenković najavio kako vjeruje da će se Istanbulska konvencija za dva tjedna naći na Vladinoj sjednici, nakon čega će biti upućena u Hrvatski sabor na ratifikaciju, saborski zastupnik Hrvoje Zekanović iz HRAST-a najavio je referendum na ovu temu.

-Pozivamo sve pojedince, udruge i druge da nam pomognu oko prikupljanja potpisa kako bi spriječili ratifikaciju sporne Istanbulske konvencije. Vjerujem da će biti puno pojedinaca iz Sabora. Bitno nam je da narod kaže što misli o ovom dokumentu - najavio je Zekanović.

 

M.M.