Predsjednik Vlade Andrej Plenković komentirao je informaciju da je promidžbeni spot predsjednika HDZ-a uoči parlamentarnih izbora 2016. godine sniman u odvjetničkom uredu Šavorić i partneri, koji se spominje u aferi "Hotmail".

-Točno je da smo snimali dio spota koji se odnosi na predizbornu kampanju i ured gospodina Šavorića. Sve je to bilo na inicijativu agenciju koja je tada vodila HDZ-ov zakup medijskog prostora i snimanje predizborna dva spota. Međutim, nije to jedina lokacija. Bili smo i na Baldekinu, u Karlovcu, u Slavoniji. To je bio jedan miks aktivnosti - rekao je Plenković.

Odgovarajući na pitanje kakva je priroda njegova odnosa sa Borisom Šavorićem i postoji li mogućnost da je on predložio neformalnoj skupini koja je radila lex Agrokor da se kozultiraju sa Šavorićem, rekao je da je odabir lokacije bio slučajan.

Kazao je i da je odvjetnik Šavorić, kao stručnjak koji se bavi korporativnim, stečajnim i trgovačkim pravom, bio pozvan da pomogne na zahtjev financijskih i ekonomskih stručnjaka.

-Mislim da je u tome postupio u dobroj volji i tu nema posebne poveznice, on je tu išao pomoći sa svojim znanjem maksimalno, a budući da je ugledan odvjetnik, siguran sam da je pazio na svoj angažman u vezi bilo kojeg drugog slučaja - rekao je premijer.

Upitan tko je koga zvao, Plenković je rekao da on osobno nije zvao nikoga, ali zna da su dva predstavnika u toj skupini bili delegirana od strane Mosta.

- To je bila rana faza, ne kad se pristupilo izradi zakona o izvanrednoj upravi, nego kad se htjelo uz financijsku i ekonomsku analizu vidjeti pravne posljedice eventualnog stečaja kompanije i nekontroliranih stečaja u Agrokoru i s te strane mišljenje nekog tko je u struci priznat i tko ima iskustvo je moglo biti dobro došlo - objasnio je premijer koji od novinara nije bio upitan tko je vlasnik agencije koja je snimala spot u uredu odvjetnika Šavorića.

Jandroković: "Ovome nema ničega"

Odgovarajući na pitanje je li mu sporno što je premijer snimao dio promidžbenog spota u uredu Šavorića  predsjednik Sabora Goran Jandroković je ponovio da je sve objašnjeno jučer.

-HDZ je angažirao agenciju Unex, oni su bili zaduženi za promidžbene aktivnosti, za zakup medijskog prostora i lokacije za snimanja. Pitajte producente i vidjet ćete da su oni sve odredili - istaknuo je.

Ocijenio je da u "ovome nema ničega".

-Bilo bi dobro da se fokusiramo na bit. Jako je puno dezinformacija i poluistina koje se kombiniraju s istinom pa se stvaraju velike priče. Ovdje zaista nema ničega - zaključio  je Jandroković.

Podsjetimo, najveća hrvatska agencija za zakup i planiranje medija Unex svojevremeno je bila u Agrokorovu suvlasništvu.

 

M.M.