Afera "Hotmail", odlazak Martine Dalić, slabljenje pozicija Andreja Plenkovića u Vladi i HDZ-u i dalji pad potpore HDZ-u obilježili su svibanj, pokazuje najnovije istraživanje Crobarometra koji je objavio Dnevnik Nove TV .

Za HDZ bi u ovom trenutku glasovalo 26,6 posto birača. Ovo je 6. mjesec u kojem vladajuća stranka gubi potporu i ona je trenutačno najlošija od izbora.

SDP pak mjesec završava na 18,2 posto potpore. Ta je stranka nakon 4 mjeseca zaustavila pad. No, zato već 10. mjesec Živom zidu raste potpora birača, a u svibnju su na 14,5 posto. Razlika između Živog zida i SDP-a je najmanja od kada ta antisistemska stranka postoji. Zapravo, njihova je razlika unutar statističke pogreške od 3,6 posto. MOST je gotovo postojan na 7,7 posto.

Stranka Pametno se već gotovo ustalila s potporom od 3,7 posto potpore birača kao peta stranka. HSS je mjesec završio s potporom od 3,6 posto, a stranka Milana Bandićaje na 3,5 posto. HSU je kraj mjeseca dočekao s potporom od 2,4 posto, IDS je na 2,1 posto, HNS travanj završava s 1,4 posto, a stranka Brune Esih može računati s potporom od 1,1 posto.  Ostale stranke su ispod 1 posto i zajedno dobivaju 6,5 posto potpore.

Vladi građani sve manje vjeruju kada ih se pita što misle o njezinim politikama. 63 posto građana ih ne podupire i taj broj raste već četvrti mjesec zaredom. Istodobno, samo 25 posto birača podupire Vladine politike, a njih 12 posto ne zna.

72 posto građana misli da zemlja ide u pogrešnom smjeru i tu je vidljivo da pesimizam raste već 4 mjeseca. S druge strane, samo 19 posto građana misli da Hrvatska ide u dobrom smjeru, a njih 9 posto ne zna.

70 posto građana misli da Vlada ne može riješiti probleme s kojima se suočava Hrvatska, 24 posto njih misli pak da hoće, a njih 6 posto ne zna. I dok većina birača oporbe, neodlučni ili apstinentni sumnjaju u Vladinu sposobnost, 55 posto birača HDZ-a misli da Vlada uspješno može riješiti probleme u kojima se nalazi zemlja.

Većina građana misli da će koalicija odraditi mandat do kraja. Mišljenja je to 71 posto građana, a samo njih 20 posto misli da ćemo na izbore i prije. Ne zna njih 9 posto. I ma koliko oporba traži izbore, birači tih stranaka većinom smatraju da će Vlada opstati do kraja. Misli to 67 posto birača SDP-a, 73 posto birača Mosta i 78 posto birača Živog zida.

 

M.M.