Komentirajući najnovija negodovanja djela sarajevskih političara o izgradnji Pelješkog mosta, kao i najave tužbi, politički analitičar Davor Gjenero je ustvrdio kako će svi pokušaji iz Sarajeva završiti bezuspješno.

-Što god BiH pokušavala, to nikad neće završiti njihovim političkim uspjehom. Naime, po Badinteru samo je pitanje da se identificiraju granice kakve su postojale na dan razdruživanja Jugoslavije, a ne da se utvrđuju nekakve nove granice i nekakve nove dužnosti i nekakva nova prava država na ovim prostorima - ocijenio je Davor Gjenero u izjavi za portal Direktno.hr.

Dodao je kako je dobro da na toj granici, unatoč tome što nije do kraja dogovorena, nikad nije bilo nikakvih incidenata.

-Hrvatska ne može Bosni i Hercegovini davati nikakav posebni status, pogotovo ne nekakav pojas koji bi povezivao njihovo more s otvorenim morem Jadrana. To jednostavno u tom uskom geografskom prostoru nije moguće - rekao je.

Upozorio je na pogubnost bošnjačkih planova o izgradnji luke ili vojne baze u Neumskom zaljevu.

-Hrvatska mora s Bosnom i Hercegovinom postići sporazum o korištenju Luke Ploče, no nikako ne smije dopustiti ostvarivanje ideje izgradnje nekakve mega luke ili vojne luke u Neumskom zaljevu - smatra Gjenero.

Ocijenio je kako se ovo pitanje razgraničenja na moru bitno razlikuje od onoga sa Slovenijom.

-Kod pitanja razgraničenja sa Slovenijom radilo se o utvrđivanju postojanja dijela hrvatskog akvatorija na kojem je omogućena plovidba brodovima svih zastava, prema jednom dijelu arbitražne presude, a protiv koje Hrvatska nema ništa.  Dakle, radilo se o utvrđivanju stanja kakvo je bilo prije 25. lipnja 1991. Tako da je to jedna posve drugačija stvar. S druge strane, kada je riječ o odnosima Hrvatske i BiH u Neumskom zaljevu nije bilo nikakvog prometa, nije bilo nikakve luke, a nije postojala ni lučka kapetanija - objasnio je Gjenero. 

 

R.H.