Predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović izjavila je u ponedjeljak kako neće dopustiti da joj srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić nameće teme u Hrvatskoj.

-Neću se spustiti na tu razinu da komentiram njegove govore, kazala je predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović nakon susreta s austrijskim predsjednikom dr. Alexanderom Van der Bellenom.

Podsjetila je kako Hrvatska ima svoje teme.

-Nismo razgovarali o Vučićevom govoru. Ne vidim zašto bi on bio relevantan za Hrvatsku, zašto bi Vučić trebao nametati teme za Hrvatsku. Mi imamo svoja pitanja. Bavimo se Hrvatskom i putem u prosperitet. Želim stabilnost srpske zajednice u Hrvatskoj i hrvatske u Srbiji i neću dopustiti da mi Vučić nameće teme kojima ću se baviti - izjavila je predsjednica Republike Hrvatske odgovarajući na novinarsko pitanje.

Vučić priznao tri velikosrpske agresije i tri poraza

Podsjetimo, u govoru u Kosovskoj Mitrovici Vučić je u nedjelju kazao da je Srbija izgubila tri rata ali hrvatski novinari očito nisu prepoznali srž njegovog govora.

-Srbi su ginuli za Knin, za Sarajevo, za Prištinu. U Kninu se danas vijori šahovnica koje tamo nikada nije bilo, u Sarajevu je broj Srba pedeset puta manji od onoga koji je bio, u Prištini živi svega nekoliko Srba. Nema nas ni u Kosovu polju gde je puno toga počelo.
Ne zato što su  Hrvati, Muslimani ili Albanci bili jači i hrabriji, već zbog toga što Srbi nisu razumjeli poziciju Srbije i svijeta, što nismo shvatili da nismo sami u svijetu i da se bez svijeta ne može.

Srbija je imala iluziju da je velika i moćna i da je Slobodan Milošević bio veliki lider. Ali mu želje nisu bile realne zbog čega su Srbi platili veliku cijenu, ali nisu postali veći.

Kad izgubite rat, za to se plaća cijena. Visoka, najviša - istaknuo je Vučić.


M.M.