Pripreme za prosvjed protiv šutnje institucija hrvatskog društva o problemu nerješavanja ratnih zločina u Vukovaru i drugdje, najavljen za 13. listopad na središnjem trgu u Vukovaru, u samome su začetku, a na prosvjedu se očekuje iznimno velik odaziv hrvatskih građana, izjavio je vukovarski gradonačelnik Ivan Penava.

Poziva na posebnu dozu pijeteta i ozbiljnosti za vrijeme prosvjeda.

-Ne smije se podleći bilo čijim manipulacijama jer to nije prosvjed ni za kakvu političku opciju ili unutarstranačke i međustranačke obračune, već za pravdu prema žrtvama, za otkrivanje istine o njihovim sudbinama i procesuiranju odgovornih - poručio je Penava.

Za jučerašnje razgovore s ministrom Davorom Božinovićem, Gordanom Jandrokovićem, Miljanom Brkićem i Lovrom Kuščevićem rekao je da su bili konstruktivni.

-Nije bilo pritisaka kako bi se prosvjedi otkazali, no bila su izražena promišljanja kako do svega ovoga nije trebalo doći, pa su iznesene i određene zebnje u kojem će smjeru prosvjed ići. Mislim da u vodstvu stranke znaju da su motivi za prosvjed iskreni, bez skrivenih namjera, kako je i komunicirano prema javnosti - istaknuo je Penava.

Istaknuo je da je riječ o preozbiljnoj stvari za društvo, za sam Vukovar i obitelji žrtava. 

-Ne smijemo dozvoliti da ova Vlada bude još jedna u nizu koja po tom pitanju nije učinila dovoljno - rekao je Penava te dodao da bi se idućih dana trebao sresti s premijerom Andrejom Plenkovićem.

Osvrnuo se i na oglašavanje SDSS-a i vukovarskog dogradonačelnika iz redova srpske manjine Srđana Milakovića, koji su kritizirali najavu prosvjeda.

-Ne govori se o tome tko se kako zove, tko se gdje rodio ili koje je nacionalnosti i vjere, govorimo o žrtvama ratnog zločina i sve drugo je za mene politikanstvo - zaključio je Penava.

 

M.M.