Nepostojeća afera „SMS“ nije polučila uspjehom; Milijan Brkić nije politički srušen, ostao je potpredsjednik Sabora i zamjenik predsjednika HDZ-a, i time na neko vrijeme spriječio utvrđivanje HDZ-a politički lijevo od centra, a time i zaleđe, prije svega, Predsjednice Republike te ministara obrane i podpredsjednika Vlade ostade neprobijeno.

Mada, čovjek mora priznati da, ako je duboka država (strukture jugoslavenskih obavještajnih službi uz pripomoć raznoraznih službi izvana) putem svojeg službenog glasila „Nacionala“ htjela odstraniti posljednju HDZ-ovsku frakciju unutar samoga HDZ-a (što je baš žalosno), mogla je osmisliti i bolju priču one u kojoj čovjek završi u zatvoru jer je „odao“ podatak za koji nije smio (čitaj pravno: mogao) znati, a taj je ratni kolega i kum Milijana Brkića. Sve to medijski jurišnici YUTE, uvežu s pravomoćno okončanim pravosudnim slučajem starim sedam godina u kojem nije utvrđeno ništa sporno. Možda je sve to skupa samo znak da i Joža Manolić pomalo stari – nije Joža što je nekad bio…

No, u maniri one stare bizantske: „laži, laži, laži me“, u „Nacionalu“ se ovih dana skuhava nova „afera“ u kojoj će bivši predsjednik HDZ-a, Tomislav Karamarko, poslužiti, kao što je sarajevski atentat poslužio samo kao povod I. svjetskom ratu, dok će glavnina otrovnih strijelica biti opet usmjerena prema aktualnom zamjeniku predsjednika HDZ-a i vođi domoljubne opcije, Milijanu Brkiću.

No, kako nemaju ništa konkretno (jer takvo što ne postoji), u novom broju "Nacionala" reciklirati će jednu od Karamarkovih „afera“ (tko zna, možda uspješnicu „Konzultanticu“) te ovoga puta iznova konstruirati, inscenirati i samovoljno povezivati indicije dok ne „dovedu“ do cilja - do Milijana Brkića. Tko zna, možda ovoga puta, za razliku od nekoliko prethodnih, o svemu bude „odlučivalo“ Povjerenstvo za sprječavanje sukoba interesa?

A kako bi „senzibilizirali“ javnost za "plemenitost" novinarskog poziva, ovog će puta iskoristititi Domagoja Margetića. Prvo, Margetić posjeduje čitav spektar dokumenata kojih, po svemu sudeći, nema više niti u sustavu. I drugo, Domagoj Margetić već skoro mjesec i pol dana štrajka glađu i kao stvoren je za "igranje na sentiment". Njemački RTL i „Nacional“, slučajno ili ne, već su objavili da se Domagoj Margetić sastao s predsjednikom vlade Andrejom Plenkovićem. Kako neslužbeno doznajemo, u stvaranju su buduće afere iznova izravno uperene protiv Milijana Brkića, koja će se pojaviti u novom broju "Nacionala", uz Domagoja Margetića, opet sudjelovali Zoran Kotnik i Orhideja Gauda Hodak, uz svesrdnu potporu glavnog operativca YUTE - vremešnog Josipa Manolića.

Više je razloga nastavka ove histerije "duboke države", odnosno Yute, uperene protiv Milijana Brkića: prvi, imanentniji, Andrej Plenković će za manje od godinu dana u Europsku komisiju, a naslijediti ga ne može nitko (unatoč ambicijama mnogih, nitko od plenkista ne bi izdržao ni dan kao predsjednik HDZ-a), stoga bi stranku, barem privremeno (i to je previše) vodio Milijan Brkić (koji, što je više nego ironično, uopće nema tih ambicija).

Drugi je razlog izrazito geopolitičke naravi: sve se odvija dosta brže no što je bilo planirano: Brexit se događa, Merkel tone, Trump nije srušen, a hrvatsko-poljska Inicijativa Baltik-Jadran sve više jača potapajući snove o "Regijonu", odnosno "zapadnom Balkanu". Istodobno, hrvatsko-američko-izraelski odnosi "nikad nisu bili bolji (zahvaljujući Predsjednici Republike i ministru obrane Damiru Krstičeviću).

Andreja Plenkovića osobno nije briga, gdje će Hrvatska geopolitički skončati: uz SAD, Izrael, Poljsku, Mađarsku, Italiju i Austriju ili uz Njemačku, Francusku, Tursku i Rusiju. Njemu je važno mjesto potpredsjednika Komisije – nakon toga Hrvatska može i u konfederaciju s DR Kongom, što se njega tiče. I na takvog čovjeka više se ne može ozbiljno računati, jer mu je cilj održati status quo, što bi rušenjem Milijana Brkića bilo neostvarivo, jer bi pala Vlada na čijem je čelu. Uravnoteženo i logično: budući potpredsjednik (Europske Komisije) nema izbora i mora surađivati sa sadašnjim potpredsjednikom (HDZ-a).

Stoga, ne treba cijelu tu protuhrvatsku bulumentu smatrati jedinstvenom. Najvjerojatnije ćemo sljedećih mjeseci svjedočiti sve intenzivnijim napadima na Milijana Brkića, možda čak onakvima čija je žrtva bio Gojko Šušak - u vrijeme priprema "Oluje", ili Ivić Pašalić prije, i nakon, Tuđmanove smrti.

Inače, prvi su udari na Milijana Brkića potiho pokrenuti već koncem prošle i početkom ove godine od KOS-ovog parasustava u Sarajevu, onog istog koji je sudjelovao u radu AID-a i već tri puta, bošnjačkim glasovima, instalirao Željka Komšića u fotelju hrvatskog člana Predsjedništva BiH. Poznavatelji tamošnjih prilika znaju kako je riječ o osobama od osobitog povjerenja Aleksandra Vasiljevića koji su u potpunosti okružili Bakira Izetbegovića.

Preko Mesićevog i Lončarovog  Međunarodnog instituta za bliskoistočne i balkanske studije sa sjedištem u Ljubljani,  te njihovih istaknutih lobista u Zagrebu vremenom su preneseni u Hrvatsku. Jedan od ključnih ciljeva bio je oslabiti Hrvate u BiH pred nedavno održane Opće izbore, i polomiti veze službenog Zagreba i političkog vodstva Hrvata u BiH.

No najvažnije je, ipak, utvrditi položaj HDZ-a u lijevom centru političkog spektra (jer HNS je već nestao a SDP lagano nestaje sa političke scene), ali i, zbog spomenutih geopolitičkih procesa oslabiti poziciju Predsjednice Republike Kolinde Grabar Kitarović i ukupan nacionalni lobi koji zagovara pozicioniranje Hrvatske u osovinu "Tri mora", o čijem posebnom značaju ne treba ni govoriti ukoliko se u obzir uzmu bliski nam euro-parlamentarni i predsjednički izbori.

Stoga, nije uopće teško zaključiti kojim se motivima vode kreatori recikliranih konstrukcija u "Nacionalu" i koji su njihovi temeljni ciljevi. Jednako tako, već se sasvim jasno naziru i konture skupina unutar HDZ-a koji u svemu ovome sudjeluju. Kao i HDZ-ovih koalicijskih partnera koji u "novom HDZ-u" vide istoznačnicu za nekadašnji Pusićkin HNS, koji više ne postoji.

 

L. C.