Pokušaj obračuna s Milijanom Brkićem i desnicom u HDZ-u još uvijek traje, a izvjesno je da će se nastaviti. Riječ je o pokušaju stvaranja preduvjeta za Jandroković-Božinovićevo preuzimanje stranke i Vlade - nakon Plenkovićevog odlaska na prestižnu poziciju u Bruxelles, smatraju dobri poznavatelji prilika u HDZ-u

Još prije službenog puta Andreja Plenkovića k Angeli Merkel u Berlin, dakle prije više od mjesec i pol, ozbiljni politički kuloari počeli su nagađati da će Andrej Plenković izvjesno završiti kao član nove europske vlade, EK u Bruxellesu. Nasljednici Junckera i cijele ekipe bit će izabrani nakon europarlamentarnih izbora u svibnju 2019., a nova eurovlada bit će oformljena za otprilike godinu dana.

Insajderi kažu da je Hrvatskoj već obećana prilično jaka pozicija u novoj eurovladi, navodno je riječ o mjestu koje sada drži talijanska Mogherini, zadužena za vanjsku politiku i sigurnost EU. Nakon sastanka u Berlinu navodno je Plenković s Merkel još više učvrstio taj scenarij. Ako tako bude, teško je vjerovati da bi jedna euroambiciozna osoba poput Plenkovića mogla propustiti takvu karijernu priliku života - piše Večernji list.

U tom scenariju ostaje nejasno kome bi aktualni premijer 'ostavio' Vladu i HDZ obzirom na to da su kandidati za te funkcije Tolušić i Krstičević, što je dosta neizvjesna situacija.

Zamjenik predsjednika HDZ-a je Plenkovićev oponent Milijan Brkić, koji bi tu teoretski mogao odigrati presudnu ulogu, pa poznavatelji situacije tvrde da se zbog toga ovih dana organizira medijska hajka na njega, a sve bi, prema ovom planu, trebalo završiti Brkićevim povlačenjem s pozicije zamjenika predsjednika stranke.

Aktualni glavni tajnik stranke Gordan Jandroković bi mogao po tom scenariju preuzeti stranku, no kako piše Večernji list, poznavatelji situacije tomu se protive jer smatraju da bi to dovelo do novih turbulencija u stranci i mijenjanja kompletne postave 'plenkista'.

Plenković, tvrde dalje upućeni, može poslati i nekog drugog u Bruxelles, no on je preambiciozan da tu funkciju ne uzme za sebe.

A ne smije dozvoliti rasap jer bi time u startu izgubio snagu svoje pozicije u Bruxellesu. Najjednostavnije bi bilo da u Bruxelles na tu poziciju pošalje primjerice bivšeg šefa Mesićevog kanineta Davora Božinovića, koji je također kvalificiran, no oni koji bolje poznaju Plenkovića smatraju da on ne bi propustio takvu priliku i umjesto sebe poslao na tu poziciju nekog drugog.

Ukoliko bi se odlučio na taj scenarij, to bi bilo pogubno jer bi slabljenjem HDZ-a u Hrvatskoj i raspadom Vlade i njegova pregovaračka pozicija u Bruxellesu bila upitna.

Jedan od izglednijih scenarija je organizacija izvanrednih parlamentarnih izbora koji bi se u svibnju 2019. poklopili s euroizborima, a obzirom na rast koji HDZ ima uz sve probleme i smetnje, nije  nemoguće da će se to i dogoditi - navodi Večernjak pozivajući se na dobre poznavatelje prilika u HDZ-u.

Naime, pokušaj obračuna s Milijanom Brkićem i s desnicom u HDZ-u još uvijek traje, a izvjesno je da će se nastaviti. Izvanrednim parlamentarnim izborima i relativnom pobjedom koja nije neizvjesna obzirom na oporbu koja se raspada, Plenković bi zaštitio 'plenkiste' u stranci i prije briselskog leta HDZ i vladu ostavio Goranu Jandrokoviću i Davoru Božinoviću.

Jedina opasnost leži u prevelikom skretanju HDZ-a ulijevo jer bi u tom scenariju HDZ-ova desnica istaknula svog "konja za utrku" koji bi i te kako pomrsio planove Goranu Jandrokoviću, Davoru Božinoviću i djelu liberalne struje HDZ-a na unutarstrančkim izborima, navodi isti izvor.

 

M.M.