Iz afere SMS koja traje već mjesec i pol dana zasad je izvjesno da je afera krenula gotovo benigno, estradno, falsifikatima koji su podvaljeni Zdravku Mamiću da bi prikazao kako je izložen političkom suđenju, pa se nakon početka istrage o ekipi koja se bavila sijanjem političkih falsifikata došlo do istaknutih politička imena.

Znamo da se afera podgrijava stalnim curenjima iz istrage koju vodi policijski USKOK (i to onaj iz Osijeka).

Znamo i to da je cilj svih medijskih objava Milijan Brkić Vaso, zamjenik Andreja Plenkovića u HDZ-u. Znamo i to da su medijima dostavljeni i dokumenti iz istraga koje su vođene prije 7,8 ili više godina, putem koji je sugerirano da Brkić nije kriv samo za curenje informacija (u slučaju tzv. elitne prostitucije iz 2011.), nego i za korištenje falsifikata te se sugerira da je on upravljao i falsifikatorom Franjom Vargom.

Kako se afera podgrijavala, nastavljeno je sugeriranje kako je ovdje riječ o unutarstranačkoj bitki u HDZ-u za nasljeđe Plenkovića. Pa je sugerirano da je ministar policije Davor Božinović uključen uz znanje i odobrenje Plenkovićevo, u “uvaljivanje” Brkiću, kojega se namjerava skandalima maknuti, odnosno prisiliti da se makne. Sada je, pak “podgrijano” s tekstom u jednom tjedniku da se i Vlado Galić, savjetnik predsjednice RH Kolinde Grabar-Kitarović susretao s Vargom.

Sama činjenica da se osoba koja je uopće i komunicirala s Vargom a priori kriminalizira dovoljno potvrđuje o kakvoj je već histeriji ovdje riječ.

U aferu SMS već je uvučen cijeli niz znanih imena – Zdravko Mamić, Ivica Todorić, Tomislava Karamarko, Milijan Brkić, Andrej Plenković, Martina Dalić, Davor Božinović, Vlado Galić, Kolinda Grabar-Kitarović. A stiglo se već i do pripremanja državnog udara, jer je Varga navodno pripremao falsifikate koji bi trebali srušiti Plenkovića.

Reagirala je i predsjednica i rekla da je razgovarala s mjerodavnim tijelima, no od njih, kaže, nije dobila nikakve informacije u tom smislu.

“Prema onome što sam čula od nadležnih službi, premijera i predsjednika Sabora, riječ je o kriminalnim aktima pojedinca čije su usluge potencijalno koristili neki drugi pojedinci. Ako postoje indicije da su postojali napori za rušenje premijera, onda to jest pitanje nacionalne sigurnosti i stabilnosti i institucije se time trebaju baviti”, izjavila je predsjednica. Kojoj se zamjera jer, navodno štiti Brkića.

Sve je započelo još 2015./2016., kada je Varga ušao u višu igru, jer su dvojica likova bliskih Karamarku predstavili Vargu te njegov nalaz kako je HDZ na parlamentrnim izborima pokraden za pet ili šest zastupničkih mjesta, putem APIS-a. Tada je Karamarko u to povjerovao, a moguće i u nastavak, kada je vidio SMS-ove koji sugeriraju da su za krađu odgovorni – Brkić i V. Galić!?

Dakle da su šef izbornog stožera HDZ-a i šef analitike namjerno radili protiv HDZ-a!? To je bila prva suluda radnja “majstora” Varge.

No nikada u medijima nije bilo otkriveno, primjerice koja su to dvojica “drugova” Karamarku preporučila Vargu. Ili koji su to igrači Vargu poslije “preporučili” ljudima Ivice Todorića? Ili kako je Varga došao do Mamića? Čudno da tu nema nikakvih “curenja” iz istrage jer bilo bi zanimljivo otkriti i tko je Vargi pronalazio ovakve poslove, a još zanimljivije tko mu je sastavljao sadržaj SMS-ova. Na kojima je Varga i vjerojatno ne samo on zaradio samo od Mamića 200.000 eura!

Ta priča kako su Brkić i Galić “potkradali” glasove HDZ-a ipak je proglašena falsifikatom, a navodno je Galić Karamarku tada rekao “Onaj koji ti je dao tu prepisku mulja te i ako im vjeruješ nije čudno što ti se događa”.

Galić je bio šef analitike, tzv. HDZ-ova “Pentagona”, u tom je poslu upoznao i Vargu, koji je bio zadužen za “nižeprofilne” poslove poput ratovanja s protivničkim trolovima na mrežama. Kako se potom Varga premetnuo u “glavnog falsifikatora” i još puno zaradio? I kažu da ga u HDZ nije doveo ni Brkić ni Galić.

Činjenica je da netko nadzire ovu aferu jer ju stalno fino dozira, no neki u HDZ-u već misle da nije cilj samo Vaso nego i sam Plenković.

Tvrde da ni Božinović nije taj koji stalno “umače” Brkića nego da putovi vode do “izvanjskih” osoba koje drže uzde u ruci. U tim teorijama, radilo bi se o ljudima od povjerenja Tomislava Karamarka. Koji sigurno ima motiva napakostiti i Brkiću i Plenkoviću.

No, zašto se onda u igru uvlači i predsjednica. Jedni kažu da je ona samo kolateralna šteta, jer se pričom o Galiću išlo na Brkića, a drugi da su je “taknuli” da zaboravi na ambicije o preuzimanju HDZ-a. Uglavnom od benigne priče do stvaranja kaosa koji ugrožava strukturu vlasti i HDZ-a stiglo se u par tjedana, što isto pokazuje koliko je ona krhka.

 

Davor Ivanković / Večernji list