Bivši predsjednik Ivo Josipović i cijela njegova stranka "Naprijed Hrvatska", koja se nije previše proslavila na hrvatskoj političkoj sceni, uskoro bi trebali postati novi članovi stranke GLAS, koju vode Anka Mrak Taritaš i Vesna Pusić.

Razgovore o ujedinjenju sa grupacijom bivših HNS-ovaca je za tportal potvrdio i Ivo Josipović.

-Razgovaramo o ujedinjenju, ali još nismo napravili sporazum. Ideja je da se stranke ljevice i centra, liberalno-lijeve stranke, polako počnu skupljati. Dosta smo se raspadali, a sada bi trebalo raditi na ujedinjenju jer inače nemamo nikakve izglede - izjavio je Josipović za tportal.

Nema sumnje, moguće ujedinjenje Josipovićeve stranke sa strankom u kojoj glavnu riječ vode Anka Mrak Taritaš, Vesna Pusić i Goran Beus-Richembergh, u funkciji je predsjedničke kandidature Zorana Milanovića.

-Mislim da bi bilo prirodno da SDP preuzme tu ulogu, a hoće li, to ćemo vidjeti. Volio bih da osvijeste to da su najsnažnija ekipa oko koje bi se, formalno ili neformalno, trebalo ujedinjavati. Nadam se da će biti dovoljno mudrosti na ljevici - poručuje Josipović.

Da je cilj okrupnjavanje oporbe, potvrđuju i u GLAS-u, koji kao dio Amsterdamske koalicije već ima partnere u IDS-u, HSS-u, PGS-u i HSU-u.

-Jedina odgovorna politika u ovom trenutku kada je oporba fragmentirana je politika okupljanja oporbenog lijevog centra. Iz tog razloga mi u GLAS-u pokrenuli smo razgovore o ujedinjenju sa strankom Naprijed Hrvatska-Progresivni savez. Kada smo osnivali GLAS, namjerno smo se odlučili za riječ savez jer želimo biti mjesto okupljanja jer jedino ujedinjena oporba može biti brana rastućem desnom radikalizmu. Iz istog razloga već neko vrijeme u okviru tzv Amsterdamske koalicije radimo na oporbenom okupljanju za sve predstojeće izborne cikluse - poručila je u izjavi za tportal predsjednica GLAS-a Anka Mrak-Taritaš.

Visokopozicionirani član SDP-a: Plan ima dvije faze

Kako neslužbeno doznajemo, na istu ovu temu ovog su tjedna u jednom elitnom zagrebačkom restoranu razgovarali Stjepan Mesić, Zoran Milanović i Ante Kotromanović. To nam je potvrdio i jedan visokopozicionirani član SDP-a lojalan vodstvu stranke.

- Aktivnosti Ive Josipovića, Vesne Pusić, Anke Mrak Taritaš, uz koje nedvojbeno idu Stjepan Mesić, Zoran Milanović i Ante Kotromanović treba promatrati u dvije faze. U prvoj, ova će grupacija izaći s prijedlogom o predsjedničkoj kandidaturu Zorana Milanovića te će na tom fonu, uz aktivnu potporu pobunjenog djela SDP-a, pokušati prisiliti Davora Bernardića da prihvati Milanovićevu kandidaturu. Naravno, ukoliko prije toga ne uspiju smjeniti Bernardića - tvrde dobro upućeni izvori iz vrha SDP-a.

Prema istom izvoru, drugi dio plana je opstanak ove ekstremno lijeve grupacije na političkoj sceni.

- Niti jedna od tih grupacija sama ne može ući u Sabor. Stoga i imamo tzv. Amsterdamsku koaliciju koja grupiranjem niza lijevih skupina pokušava stvoriti preduvjete da bi Josipović, Pusić, Mrak Taritaš, Beus-Richembergh, Milanović, Beljak, ili Hrelja uopće opstali na političkoj sceni. U isto vrijeme upravo iz ove skupine, preko bliskih im medija ili njihovih pouzdanika u SDP-u i HDZ-u ali i tzv. desnici, idu najsnažniji udari na Davora Bernardića, predsjednicu Republike Kolindu Grabar Kitarović ali i konzervativno krilo HDZ-a. Očito je i zašto - tvrdi naš sugovornik.

Na naše pitanje tko su grupacije iz HDZ-a koje bi u ovome mogle sudjelovati, naš sugovornik je ponudio izravan odgovor.

- Pokušajte malo proanalizirati aktivnosti bivše predsjednice HDZ-a Jadranke Kosor i njezinih nekad najodanijih suradnika u HDZ-a pa ćete doći i do odgovora na to pitanje. Drugo je pitanje zna li Andrej Plenković za to ili zbog osobnih interesa mudro šuti - zaključio je naš sugovornik.

 

R.H.