-Razgovarat ću s vukovarskim gradonačelnikom Ivanom Penavom - rekao je nakon sjednice Predsjedništva i Nacionalnog vijeća HDZ-a premijer Andrej Plenković.

Naglasio je da politiku stranke vodi njezino vodstvo i da su za njih, uoči obljetnice priznanja Hrvatske i mirne reintegracije Podunavlja - to vrijednosti na kojima treba graditi i omogućavati bolji život.

- Važno je da se politika HDZ-a kao stranke temelji na svim postignućima procesa mirne reintegracije Podunavlja. Suživota, osobito između hrvatskog  naroda i srpske manjine. Penava nije nadležan za vođenje politike HDZ-a. U njegovoj nadležnosti su odgovornosti koje se tiču grada Vukovara - poručio je Plenković.

Negativno je odgovorio na upit vidi li Penavinu konferenciju za novinare kao "udar" na njega i vodstvo stranke.

-Vrh stranke zadovoljan je što HDZ ima rejting 29 posto i što je najjača stranka, nosi se s brojnim izazovima u državi i radi u najboljem interesu Hrvatske - zaključio je Plenković.

Podsjetimo, dan uoči 21. obljetnice mirne reintegracije hrvatskog Podunavlja, vukovarski gradonačelnik ponovno se obrušio na politiku Vlade i vlastite stranke. Iako nije izravno prozvao HDZ, Penava je kritizirao politiku koalicijskog partnera SDSS-a, na čelu s Miloradom Pupovcem.

Optužio ih je za dosljednu velikosrpsku politiku, štićenje ratnih zločinaca i izazivanje napetosti u gradu Vukovaru, a kao glavnog krivca imenovao je sustav koji to dopušta.


M.M.