Kad bi pravni argumenti profesora Josipovića o "napadu na legitimne ciljeve vojnih djelovanja" bili valjani, optuženi u predmetima Srebrenica i Ovčara bili bi oslobođeni jer su i oni ubijali one koji su "vojnim angažmanom preuzeli rizik stradanja i izgubili", istaknuo je odvjetnik Luka Mišetić komentirajući skandalozne Josipovićeve izjave o širokobriješkim fratrima kao "legitimnom vojnom cilju"

Osvrnuo se i na različitost Josipovićevih teza iznesenih ranije u Novom listu, i ovih iznesenih danas u Jutarnjem listu.

-U razgovoru za Novi List, Ivo Josipović je tvrdio da su širokobrijeski fratri bili " legitiman cilj vojnih djelovanja." "Legitiman cilj vojnih djelovanja" je pravni pojam koji u suštini znači da ih se legitmno može napadati, u ovom slučaju da su ih partizani likvidirali u skladu sa zakonom. U današnjoj kolumni u Jutarnjem Listu, u odgovoru Nenadu Sesardiću, professor Josipovic izbjegava pravni termin koji je koristio u Novom Listu ("legitiman cilj vojnih djelovanja"), i umjesto toga iznosi tvrdnju da su fratri "vojnim angažmanom preuzeli rizik stradanja i izgubili" - istaknuo je Mišetić.

Navodeći primjer 80-godišnjeg fra Marka Barbarića, osporio je Josipovićevu tezu da su fratri aktivno sudjelovali u vojnim operacijama.

-Npr., teško je zamisliti da su Partizani upucali metak u potiljak glave 80-godišnjeg fra Marka Barbarića u borbama, dok se fra Marko aktivno suprotstavljao njima - navodi Mišetić.

Način pokapanja ubijenih fratara, odnosno ubacivanja njihovih posmrtnih tijela u jame, vidi kao dokaz koji upućuje na sumnju kako ni partizani nisu smatrali da su "legitimno" likvidirali fratre.

-štoviše, činjenica da su Partizani bacali tijela fratara u neobilježenim masovnim grobnicama, te da su neke od fratara odveli u Dalmaciju prije nego što su ih ubili u neobilježenim masovnim grobnicama, te da u "vojnim izvješćima" nakon rata nisu izvješćivali gdje su zakopali tijela, upućuje na sumnju da sami partizani nisu smatrali da su "legitimno" (tj, u borbama) likvidirali fratre. Ipak, jesu li fratri sudjelovala u borbama izmedju 1941-1945 je nebitno, osim ako su ubijeni dok su aktivno sudjelovali u borbama, što profesor Josipović kao profesor međunarodnog prava sigurno zna - upozorava Mišetić.

Podsjećajući na odrednice Međunarodnog prava, koje su i tada bile na snazi, upozorava da su kojim slučajem Josipovićeve tvrdnje točne onda bi optuženi u predmetima Srebrenica i Ovčara bili oslobođeni.

-Medjunarodno pravo zahtijeva da osobe koje ne sudjeluju aktivno u neprijateljstvima, uključujući pripadnike oružanih snaga koji su položili oružje i one koji su stavljeni izvan borbe zbog bolesti, rana, lišenja slobode ili bilo kojeg drugog razloga, u svim okolnostima će se tretirati na human način. Kad bi pravni argumenti profesora Josipovića bili valjani, optuženi u predmetima Srebrenica i Ovčara bili bi oslobođeni jer su i oni ubijali one koji su "vojnim angažmanom preuzeli rizik stradanja i izgubili" - upozorava Mišetić.

Od Ive Josipovića očekuje dokaze da su fratri ubijeni dok su sudjelovali u neprijateljstvima ili prestane izazivati zabune u javnosti.

-Prof. Josipović može dokazati svoju tvrdnju u Novom listu da su fratri bili "legitiman cilj vojnih djelovanja" ako može dokazati da su fratri ubijeni dok su sudjelovali u neprijateljstvima. Takve dokaze jos nije dostavio. Dok to ne dokaže, tvrdnja da su fratri "legitiman cilj vojnih djelovanja" opasna je jer može izazvati zabunu u javnosti o sadrzaju međunarodnog humanitarnog prava - istaknuo je.

Na koncu decidno upozorava kako je ono što je Ivi Josipoviću legitimno, u biti klasičan primjer ratnog zločina.

-Civili i osobe koje više ne sudjeluju u neprijateljstvima nikada ne mogu biti "legitiman cilj vojnih djelovanja" i nikada se ne mogu likvidirati metkom u zatiljak. Nadalje, bacanje tijela u neoznačene masovne grobnice (kao što su to činili Partizani s tijelima fratara) je ratni zločin samo po sebi, bez obzira jesu li osobe ubijene na zakonit ili nezakonit način - zaključio je Luka Mišetić.

 

D. Šimić