Premijer Plenković koalicijski sastanak u povodu zahtjeva partnera, ponajprije HNS-a, za smjenjivanje ministra uprave Lovre Kuščevića vrlo vjerojatno neće sazvati ovaj tjedan.

Plenković je, naime, u Bruxellesu na pregovorima o formiranju najvažnijih institucija EU, potom slijedi sjednica Vlade, ali i premijerov službeni put u Poljsku. Dok je premijer u Bruxellesu, gotovo svi HDZ-ovi partneri izjasnili su se da ministar Kuščević zbog otkrivenih nekretninskih afera treba otići iz Vlade. Prvi je to artikulirao HNS, ali svojim zahtjevom upućenim preko medija narodnjaci su, izgleda, razljutili premijera, navodi Večernji list.

Izvori bliski Plenkoviću za Večernjak poručuju da je to bio nelojalan potez HNS-a jer dva tjedna, koliko se u medijima vrte Kuščevićeve afere, HNS-ovci, tvrdi izvor blizak premijeru, ni Plenkoviću ni ikome u vodstvu HDZ-a nisu spomenuli da bi Kuščević trebao biti smijenjen.

Očekuje li premijer da ministar uprave sam podnese ostavku, u njegovu krugu nisu ni potvrdili ni demantirali nego su poručili da će to biti stvar dogovora Plenkovića i Kuščevića te da će premijer nakon povratka iz Bruxellesa ponovno razgovarati s ministrom uprave, navodi isti izvor.

Kuščević je, očito, na izlaznim vratima iz Vlade, ali premijer ne želi da ispadne da ga smjenjuje pod pritiskom HNS-a nego da to bude njegova odluka. Takav se zaključak nameće iz razgovora s premijeru bliskim izvorima jer nitko niti brani Kuščevića niti demantira da bi on trebao otići iz Vlade, jedini fokus jest na tome da ne ispadne da premijeru partneri postavljaju ultimatume.Međutim, u cijeloj je priči još prilično puno nepoznanica. I dalje je nejasno ima li Plenković ipak šanse otići u Bruxelles, kako će se postaviti prema partnerima, odnosno može li HNS doživjeti sudbinu Mosta, i na koji način će Kuščević otići iz Vlade.

HNS-ovci su pak na Predsjedništvu te stranke jednoglasno donijeli odluku da će od premijera tražiti Kuščevićev odlazak, ali su neslužbeno poručili da predlažu širi zahvat te da iz Vlade na jesen, osim Marije Pejčinović Burić (koja ide u Bruxelles) i Kuščevića, odu i ministar zdravstva Milan Kujundžić te ministrica regionalnog razvoja i fondova EU Gabrijela Žalac.

U HDZ-u pojedini izvori pak komentiraju kako sumnjaju da će Plenković nakon osvojenih samo 22,7 posto na euroizborima, istaknutim izazivačima te predstojećim predsjedničkim izborima ići na veće smjene u Vladi. Predsjednica Grabar-Kitarović jučer je poručila da su institucije države stabilne te da ona, kao predsjednica RH, u ovom trenutku nema nikakve potrebe uključivati se u raspravu o ministru Kuščeviću.

 

M.M.