Na Sudu Bosne i Hercegovine u Sarajevu završeno je ročište o zahtjevu Hrvatske za izručenje bivšeg Dinamova čelnika Zdravka Mamića. Tužiteljstvo smatra kako nisu ispunjeni uvjeti da on bude izručen Hrvatskoj, a obrana se slaže.

Tužiteljica Gordana Bosiljčić izjavila je kako je od 32 kaznena djela za koja ga se tereti, samo sedam počinjeno nakon potpisanog Ugovora o izručenju državljana BiH i Hrvatske. Mamićev odvjetnik zatražio je ukidanje mjere zabrane putovanja i javljanja policiji.

Ako sud BiH odluči da su zadovoljeni svi uvjeti za njegovo izručenje, krajnje odobrenje daje ministar pravosuđa Bosne i Hercegovine Josip Grubeša.

Međutim, Mamić uporno tvrdi da se radi o politički montiranom procesu i da su hrvatski suci korumpirani.

Nove optužbe

Kao jednog od 6 korumpiranih sudaca u Hrvatskoj, o kojima je govorio njegov zagrebački odvjetnik Veljko Miljecić, Mamić je prije ročišta pred novinarima imenovao predsjednika Vrhovnog suda RH Đuru Sessu.

- O imenima bih nekom drugom prilikom i uz druge uvjete, ne kanim si natovariti neke dodatne kaznene prijave, ali sigurno ću u jednom trenutku izvući najteže oružje, rekao je Mamić novinarima uoči ročišta u Sarajevu.

No, o Sessi je ipak odlučio progovoriti.

- Ali jedan od tih šest sudaca je korumpirani predsjednik Vrhovnog suda Đuro Sessa, poručujem mu je da je nepošten, pokvaren korumpirani sudac koji je ruglo i nije zaslužio da bude predsjednik Vrhovnog suda. Toliko je drzak, a on i ja znamo da je korumpiran i naravno da ću to bez problema dokazati kada se stvore uvjeti za to. Predlažem mu da se obojica podvrgnemo detektoru laži. I još je toliko drzak da na uglednog odvjetnika poziva Hrvatsku odvjetničku komoru. Za ostale neću reći jer moram čuvati artiljeriju, rekao je Mamić.

Predsjednik Vrhovnog suda Đuro Sessaza HRT je izjavio da je prilično šokiran Mamićevom izjavom.

- Nije mi jasno zašto to govori i nadam se da će netko promisliti tko govori, a ne što govori, rekao je Sessa.

O korumpiranim sucima prvi je progovorio odvjetnik Veljko Miljević.

.Zdravko Mamić je na press konferenciji koju je prvo sazvao, a onda otkazao htio imenovati suce za koje on zna da su korumpirani i da primaju određena sredstva za ono za što ne bi smjeli primati. Htio je imenovati 6 sudaca za koje je odlučio ukazati da su korumpirani, izjavio je Mamićev odvjetnikVeljko Miljeviću nedjelju navečer.

   

M.M.