Rano jutros dogodio se napad na vozilo Hrvatske vojske u Kabulu, u Afganistanu. Ozlijeđena su tri hrvatska vojnika od kojih je jedan u životnoj opasnosti zbog teških ozljeda glave. Ostala dvojica imaju teže ozljede, ali su van životne opasnosti.

Radi se o izoliranom napadu a ostali pripadnici hrvatskog kontingenta u Afganistanu su na sigurnom. Rekao je to upravo na izvanrednoj konferenciji za novinare potpredsjednik Vlade i ministar obrane Damir Krstičević, rekavši da je o događaju razgovarao s premijerom i predsjednicom RH koji su upoznati s ovim događajima.

- Nažalost, rano jutros dogodio se napad na vozilo Hrvatske vojske u Kabulu, u Afganistanu. Prema zadnjim informacijama imamo tri ozlijeđena hrvatska vojnika, od kojih je jedan zadobio teške tjelesne ozljede glave i nalazi se u životnoj opasnosti. Ostala dvojica vojnika zadobila su teže ozljede, ali se nalaze van životne opasnosti. Konkretno se kod jednog pripadnika radi o lomu noge, a kod drugog o ozljedi ruke. Radi se izoliranom napadu, a svi ostali pripadnici hrvatskog kontingenta su na sigurnom. Naši časnici su s obitelji stradalih vojnika kako bi im pružili svu potrebnu pomoć - rekao je ministar Krstičević.

Teško stradali vojnik rođen je 1992. i pet godina je u HV-u. Još jedan je vojnik rođen 1992. i pet godina u sustavu, a treći je 1987. i 12 godina je u sustavu, rekao je Krstičević.

Brigadirni general Krešo Tuškan opisao je detaljno napad.

-U 8.45. po lokalnom vremenu na 200 metara od kampa Lajon, prema izvješćima očevidaca, došlo do zalijetanja trokolice motocikla s navodnim bombašem samoubojicom u treće vozilo gdje je došlo do eksplozije, prevrtanja vozila i ozljede naših pripadnika, rekao je brigadirni general Krešo Tuškan, govoreći o detaljima.

Ozlijeđeni su pripadnici specijalnih snaga Hrvatske vojske koji u Afganistanu djeluju u okviru specijalnih snaga, njihova zadaća je savjetovati menadžment središta za obuku specijalne policije, kako organizirati i provoditi obuku.

Premijer Andrej Plenković jutros je na sjednici Vlade komentirao stradavanje vojnika.

 -Dopustite mi da izrazim u ime Vlade žaljenje zbog napada na vozilo u kojem su bili pripadnici HV koji djeluju u okviru misije "Odlučna potpora" - to je NATO-va operacija koja ima za cilj da obučava, savjetuje i bude potpora afganistanskim snagama sigurnosti. Nažalost u ovom napadu su ozlijeđena tri hrvatska vojnika, jedan je dobilo teške ozlijede glave i nalazi se u životnoj opasnosti, druga dvojica su također dobila teške ozljede - jedan ozljeda noge, drugi ozljeda ruke, rekao je premijer. 

Dodao je da je u pitanju prvi ovakav napad na hrvatske vojnike.

- U svakom slučaju u ovom incidentu - prvom ovakve vrste i razmjera u 16 godišnjoj prisutnosti pripadnika HV (najprije u okviru operacije ISAF a sada i u okviru operacije odlučna potpora) 99 naših pripadnika je trenutno u Afganistanu, nismo do sada zabilježili ovakav napad s ovakvim posljedicama. Izvješćivat ćemo javnost o svemu što se zbiva u vezi njihova zdravstvenoga stanja u trenutku kada to bude primjereno i radit ćemo na tome da ozlijeđeni vojnici dođu što prije u Hrvatsku, poručio je Plenković dodavši kako će ministar Krstičević i časnici HV biti u kontaktu s obiteljima ozlijeđenih hrvatskih vojnika.

Deseti hrvatski kontingent (HRVCON), čija su trojica pripadnika ranjena u srijedu ujutro u napadu bombaša samoubojice u Kabulu, boravi u Afganistanu od ožujka ove godine u sklopu NATO-ove misije "Odlučna potpora", a broji ukupno 104 pripadnika, od kojih je 14 žena.

U sklopu hrvatskog kontingenta u Afganistan otišao je i 41 pripadnik Oružanih snaga partnerskih A5 zemalja od kojih je 31 pripadnik Vojske Crne Gore, šest Armije Sjeverne Makedonije, dva OS-a Albanije te dva pripadnika OS-a Bosne i Hercegovine.

 

M.M.