Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik izjavio je u nedjelju kako je interes Rusije jačati suradnju i graditi plinovod na području Republike Srpske, o čemu je, kako tvrdi, razgovarao s ruskim premijerom Dmitrijem Medvedevim tijekom njegova posjeta Beogradu.

-Njihov je interes jasan. Oni žele graditi plinovod i žele da sa stajališta energenata budu prisutni na ovom prostoru, rekao je Dodik za Radio-televiziju Republike Srpske (RTRS).

Pojasnio je kako Rusi imaju interes da svoje energente distribuiraju i na ovome području, te dodao kako postoje lobiji koji žele zaustaviti prodor ruskoga plina, te da SAD imaju svoje poslovne planove koji se ne poklapaju s ruskima.

-Mi ovdje trebamo izabrati ono što je jeftinije i za nas dugoročno sigurnije, rekao je Dodik, dodajući da Rusija prema ovome području ne vodi 'agresivnu politiku'.

Ruski premijer Ditrij Medvedev je u subotu boravio u jednodnevnom posjetu Srbiji gdje se sastao s predsjednikom Aleksandrom Vučićem i premijerkom Anom Brnabić te nazočio obilježavanju 75. godišnjice oslobođenja Beograda u Drugom svjetskom ratu.

Turski tok je najveća stavka u Gazpromovom investicijskom programu za 2019. godinu. Predviđeno je da će u Turski tok, koji se gradi preko Crnog mora, biti uloženo oko milijardu i 375 milijuna eura. Od toga, na postavljanje druge podvodne cijevi otpada 349 milijuna eura, a na kopneni dio trase, do granice s Europskom unijom, još oko 237,5 milijuna eura.

Zanimljivo je kako je prije Medvedeva u Beogradu boravio i turski predsjednik Erdogan, koji sustavno djeluje na međusobnom povezivanju Srbije i BiH.

 

M.J.