Na početku današnje sjednice Vlade, premijer Andrej Plenković pozvao je predstavnike sindikata na razgovor, te istaknuo kako nije dobro da zbog predizbornih aktivnosti djeca ne idu u školu.

-Svjesni smo da naši partneri s druge strane stola, predstavnici sindikata, imaju dugo pamćenje i njihova perspektiva nije samo aktualna vlada, nego i druge okolnosti, smanjivanje plaća, ukidanje božićnica i regresa... To sada nije slučaj. Mi rješavamo kosture iz ormara, ispravljamo praznine i nepravde, nastojat ćemo popraviti što god možemo. Pozivam predstavnike sindikata na razgovore, mi moramo još odrazgovarati, pronaći rješenje, rekao je Plenković.

Istaknuo da nije dobro to što djeca ne idu u školu.

-Sigurno je da mi apsolutno dijelimo stav da ne ići u školu nije rješenje. Štrajk prema Vladi koja podiže plaće za 18 posto, samo zbog pitanja o koeficijentu ne može biti dovoljan razlog da se ide na paralizaciju školskog sustava, da se dovode u pitanje nadoknade, praznici, državna matura, prijamni ispiti... Moramo svi pokazati jedan stupanj odgovornosti. Ovo nije pitanje emocija, nego ratija. Reforma zahtjeva dosta ulaganja, ali nije to jedina reforma, i drugi se zaposlenici prilagođavaju. Mi hoćemo razgovarati, razgovaramo stalno, a optuživati Vladu da ne razgovara jednostavno nije točno. To javnost mora znati, taj argument ne stoji. Otvoreni smo za razgovor, apeliram na roditelje i djecu da svi shvate da ne ići u školu nije normalno. U školu se mora ići, zato škola i postoji', rekao je premijer.

Poručio je da je ovo ipak predizborno vrijeme pa se i najmanji prosvjed koristi u političke svrhe i predstavlja kao prosvjed protiv Vlade.

-Nitko ovdje nije naivan ni politički od jučer da ne razumije to. Oni koji misle da se to ne vidi, moraju jasno čuti da se to vidi i da se to zna. Vladi koja povećava plaće jednostavno nije korektno raditi bunt na temi koja se odnosi na djecu. To racionalno nije korektno, politički je nekorektno. Razgovor da, činjenica da djeca ne idu u školu, apsolutno ne. Bili smo vrlo uviđavni do 15.11. i štrajk je plaćen, ovo što se radi od utorka je i nepotrebno i nekorektno. Zovu i nas roditelji i pitaju što ćemo. Ovo je nepotrebno. Nećemo pristati na to da kad pružamo ruke, da nam se stavlja kritika da nismo otvoreni za socijalni dijalog. Jesmo, zaključio je Andrej Plenković.

Tvrdi i da pojedini akteri koriste prosvjed da ga ispolitiziraju protiv Vlade u predizborno vrijeme. 

-Nitko ovdje nije naivan niti politički od jučer da ne razumije B plan, koji je zapravo A plan cijelo vrijeme. I to svi moraju znati i oni koji misle da se to ne vidi da nije na neki način prozreno, dodao je.

Divjak: Učenici se moraju vratiti u škole

Ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak poručila je uoči sjednice Vlade kako se učenici moraju vratiti u škole, a učitelji pritom moraju biti motivirani, dodavši kako sindikati moraju razmotriti ponude na stolu.

- Predlažem rješenja, sve što sam rekla iza toga stojim, ali je najvažnije da u svakom koraku koji slijedimo imamo jasan cilj, a to su učenici koji se moraju vratiti u škole, a u školama moraju raditi motivirani učitelji, kazala je Divjak uoči sjednice Vlade.

Divjak je sinoć razgovarala s premijerom Andrejem Plenkovićem i upoznala ga s mogućim rješenjima štrajka učitelja. Nakon sastanka je rekla da je na premijeru odluka u kojemu će trenutku dalje reagirati.

M.M.