Nakon što su na jumbo plakatima diljem zemlje osvanuli plakati Srpskog narodnog vijeća sa sloganima najvažnijih predsjedničkih kandidata na ćirilici - reagiralo je i Državno izborno povjerenstvo (DIP).

'Kolinda Grabar-Kitarović - Predsjednica. Jer Hrvatska zna'', ''Zoran Milanović - Normalno, predsjednik s karakterom'', ''Miroslav Škoro - Sad il’ nikada!'' - izborni su slogani troje glavnih predsjedničkih kandidata ispisani i na ćirilici koji su osvanuli na jumbo plakatima. Na dnu tih plakata stoji SNV na latinici i ćirilici, te slogan ''Da se bolje razumijemo''.

DIP je od predsjedničkih kandidata Kolinde Grabar-Kitarović, Miroslava Škore i Zorana Milanovića zatražio pojašnjenje jesu li snosili troškove za navedene plakate i jesu li naručili njihovo oglašavanje ili su ih prihvatili kao donaciju u proizvodima i uslugama.

Kolinda Grabar-Kitarović, kao i Miroslav Škoro takvu kampanju smatra nepotrebnom. Škoro je cijelu akciju proglasio "etnobiznisom" i upitao se koliko je novca za to utrošeno i otkud Pupovcu novac za plakate.

Boris Milošević, saborski zastupnik SDSS-a, kazao je da su plakati dio kampanje o ćirilici.

-DIP neka radi što misli da treba. Plakati nisu podrška niti jednom kandidatu", kazao je Milošević.

Riječ je o trećoj, ujedno i završnoj fazi ćirilične kampanje ''Da se bolje razumijemo" koju je prije dva mjeseca pokrenulo Srpsko narodno vijeće, a čiji je cilj skinuti stigmu s ćirilice. Kampanja bi trebala trajati do kraja godine, a plakati će biti postavljeni u Zagrebu, Splitu i Rijeci.

-Smisao naše ćirilične kampanje je razvoj tolerancije i osjećaja poštivanja razlika, prestanak identificiranja ćirilice s onim što ona nije. Zbog toga smo iskoristili poruke predsjedničkih kandidata da pokažemo da te poruke znače isto i na jednom i drugom pismu, neovisno kako se one pisale i da ohrabrimo sve ljude srpske nacionalnosti da sudjeluju na ovim izborima, da afirmiraju svoje pravo građanstva koje je antićirilična kampanja sigurno osporavala i potiskivala', kazao je Milorad Pupovac, čelnik SDSS-a i predsjednik Savjeta SNV-a.

Podsjetimo, kampanja “Da se bolje razumijemo” počela je u Vukovaru kada su na sjednici Gradskog vijeća koja je održana sredinom listopada, vijećnici iz redova srpske nacionalne manjine gradonačelniku Ivanu Penavi uručili tekst Statuta grada Vukovara na ćirilici.

Nakon što je na sjednici prethodno rečeno kako se nisu stekli uvjeti za ravnopravnu upotrebu ćirilice u Vukovaru, SDSS-ov vijećnik Srđan Kolar uručio je gradonačelniku Penavi Statut na ćirilici uz natpis na latinici - ''da se bolje razumijemo''. Međutim, nakon tog čina došlo je do teškog incidenta jer je gradonačelnik Penava Statut demonstrativno bacio na pod i to nazvao činom agresije.

Kampanja SNV-a potom se nastavila u studenome kada su na latinici i ćirilici pozvali na zajedničko gledanje dviju utakmica Lige prvaka - Dinama protiv Šahtara te Crvene zvezde protiv Tottenhama.

M.M.