Nismo još bili u prilici pregledati sve pametne stvari u programu Andreja Plenkovića za njegov željeni mandat na čelu HDZ-a, pa ćemo se kratko osvrnuti na njegov slogan ODVAŽNO. Dosta HDZ-ovaca u Mimari se začuđeno pogledavalo jer im nije bila jasna primjerenost takvog slogana za nekoga tko je zaredom izgubio sve izbore i potopio stranku na najniže razine u par godina svojeg mandata.

Mnogi su skloni vjerovanju da bi za ispriku biračima bi adekvatniji bio slogan poput PONIZNO ili POKORNO, ili bilo kakva isprika za sve izgubljene izbore, loše ministre, školske štrajkove, beskorisne sastanke u Bruxellesu ili Borgove konzultante.

Doista mu je nezgodno došlo što se par dana prije predstavljanja kandidature, prema anketi N1 CroElecto pokazao dodatni pad HDZ-a koji je sada na čak 9% razlike iza SDP-a. Prvi put u dugo vremena je SDP prešao 30%, najviše zaslugom vrha HDZ-a koji i nadalje sustavno ratuje protiv svojih birača i članova, dok istovremeno Bernardić samo pasivno čeka dok Plenković neizravno radi za njega.

Bolji poznavatelji političkog marketinga nisu pozitivno dočekali upotrebu slogana ODVAŽNO jer je to već istrošeni koncept jednog poznatog stranog političara. Naime, isti naziv je za svoje djelovanje koristio Barack Obama, bivši predsjednik Sjedinjenih Američkih Država. Plenković vrlo vjerojatno ima Obaminu knjigu ima negdje na polici, pa bi teško bilo ne izvući zaključak da je možda malo provirio kada je tražio geslo kampanje. Možda Plenković ima uzor u Obami, pa se želi prikazati kao veliki vizionar, političar koji mijenja mentalitet naroda i države te rješava osjetljive teme, ali se pokazao kao netko tko samo pokušava koristiti zastarjele fraze.

Osim "odvažnog" Baracka Obame, Plenkovićevo geslo "odvažno" ima specifični kontekst u literaturi za psihološku samopomoć. Knjige koje opisuju kako povećati samopouzdanje, promijeniti sebe ili se snaći u teškim ljubavnim situacijama često se baziraju na isticanju odvažnosti. Možda je na Plenkovića utjecaj imala takva vrsta literature ako ju čita navečer nakon rekordnog niza izgubljenih izbora.

Problem je što netko može biti odvažan, ali neracionalan ili tvrdoglav, pa na kraju nema pozitivne rezultate. Možda je Plenkoviću odvažno to što mu Saucha ili Milanka Opačić drže većinu u Saboru. Pred biračima HDZ-a i desnice je doista odvažno skloniti Milanovićevog obavještajca kao savjetnika HDZ-ovog ministra unutarnjih poslova. HDZ-ov ministar Davor Božinović stoji u Mimari ispred slogana "odvažno" i kaže da je slušao savjetnika koji se sada iznova vraća svojem predsjedniku Milanoviću iz SDP-a.

Bilo bi zanimljivo vidjeti da li bi neki ministar iz SDP-a, primjerice Ranko Ostojić, kao savjetnika slušao nekog bivšeg šefa tajne službe iz kvote HDZ. Nema dvojbe da postoji puno odvažnih momenata u Plenkovićevoj vladavini, možda čak i previše za jednog HDZ-ovca, čak toliko da posve nalikuje na jednog neodvažnog SDP-ovca. Ako netko odvažno radi u interesu SDP-a, to ne znači baš ništa pozitivno za glasače HDZ-a.

Odvažne rezultate Plenkovićevih napada Kolindinih savjetnika i sabotiranja kampanje, te njegovog odvažnog čuvanja Milanovićevih savjetnika u MUP-u, možete sada vidjeti u rezultatima kao što su kratka SMS predsjednička inauguracija bez državnih obilježja koja više nalikuje na predstavljanje nekog dijetetskog proizvoda u umirovljeničkom domu. Novi predsjednik nije isticao hrvatske simbole ali zato u svojem prvom govoru mora citirati neki srpski band.

Sličan rezultat bi uskoro mogao uslijediti i nakon parlamentarnih izbora.

 

H. Krmpotić