Ministrica poljoprivrede Marija Vučković u nedjelju je obišla u potresu nastradalu Petrinju te rekla da od 400 dosad pregledanih gospodarstava njih 240 ima veće ili manje štete, a poručila je i da “Vlada radi sve što treba raditi”.

Vučković je za Dnevnik HTV-a izjavila da njihovi timovi obilaze sva poljoprivredna gospodarstva te zapisuju štete i sve potrebe koji imaju.

“Od 400 dosad pregledanih gospodarstava njih 240 ima veće ili manje štete, a uglavnom se radi o stočarskim gospodarstvima”, navela je i dodala da, što se tiče poljoprivrednih usjeva, zasad nema većih prijava te da je jedan manji postotak ljudi prijavio štete i na usjevima.

Svakako će, kaže, pregledati svih 2700 do 3000 gospodarstava koja pripadaju ugroženim područjima u Sisačko-moslavačkoj i Zagrebačkoj županiji.

Naglasila je da će se gospodarstva obnoviti, i to uz mjere programa ruralnog razvoja.

“Nastojat ćemo maksimalno pojednostavniti natječaj kako bismo ubrzali prijave. Naši će savjetnici biti na raspolaganju”, izvijestila je Vučković te dodala kako planiraju da natječaj bude početkom veljače jer prije ne mogu dobiti službene procjene.

Navela je da je do jutros uklonjeno 21 lešina domaće životinje.

“A što se tiče stoke koja je ostala bez odgovarajućih objekata, otpremljeno je sve što nam je dosad prijavljeno. Jutrošnji podatak je bilo 61 grlo”, rekla je Vučković, najavivši novo izvješće kasno večeras. Stočnu hranu poljoprivrednici mogu dobiti u Glini i Petrinji.

Vučković je najavila i program potpora za drvoprerađivačku industriju koja je također teško stradala.

“Ovdje je važno da proizvodnja ne stane, niti poljoprivredna, niti drvoprerađivačka”, dodala je Vučković.

Zamoljena za komentar izjave predsjednika Republike Zorana Milanovića, koji je pozvao da se zbog razornih potresa proglasi katastrofa te da se odrede vertikale odgovornosti, Vučković je rekla da Vlada radi sve što treba raditi.

“Naravno da je riječ o katastrofalnom događaju, i sami vidimo njegove posljedice. To je potres 6,2, 6,3 stupnja po Richteru. Zgrade su srušene, izgubljeni su ljudski životi, za sve nas je to katastrofa”, rekla je Vučković.

Dodala je da Vlada formira stožer na čijem čelu je čovjek koji je prolazio najteže situacije u posljednjih 30 godina u Hrvatskoj, a riječ je o potpredsjedniku Vlade i ministru hrvatskih branitelja Tomi Medvedu.

M.M.