Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović u nedjelju je ocijenio da je posjet grupe talijanskih europarlamentaraca i novinara koji su pokušali doći do granice s BiH još jedna u nizu provokacija na račun hrvatske policije.

Prema pisanju medija grupu talijanskih europarlamentaraca koji su u subotu došli u Hrvatsku kako bi provjerili stanje s migrantima na granici s Bosnom i Hercegovinom dočekala je policijska blokada koja ih je spriječila da dođu do granice.

Ističući kako Hrvatska čuva najdulju kopnenu granicu EU u skladu sa zakonom Božinović je na konferenciji za medije kazao da prijelaz granice nikome nije dopušten izvan graničnog prijelaza. “Čemu onda granični prijelazi među državama ako netko ima ili se poziva na pravo ulaska preko šuma i rijeka”, upitao je Božinović.

Pritom je odbacio tvrdnje da je grupa Talijana imala dozvolu za prijelaz granice jer “nitko ne može izdati dozvolu da se krše zakon RH”.

Božinović je posebno osudio reakciju SDP-a koji je u priopćenju osudio postupanje hrvatske policije bez da su zatražili ikakvo pojašnjenje od MUP-a.

Pomoćnik glavnog ravnatelja policije i načelnik uprave za granicu Zoran Ničeno istaknuo je kako je grupa europarlamentaraca službeno najavila dolazak u Hrvatsku, kao i namjeru da prijeđu državnu granicu na kontrolnoj točki.

“Odmah smo odgovorili na tu notu i rekli da sa zadovoljstvom prihvaćamo njihov posjet, ali da ne možemo izaći u susret prelasku granice”, kazao je Ničeno istaknuvši kako su im prije dolaska dali do znanja da se državna granica smije prelaziti samo na mjestu koje je određeno kao granični prijelaz.

Kazao je da nakon te komunikacija, MUP nije dobio nikakav dodatni zahtjev za posjetom graničnoj policiji, već su se europlarlamentarci u subotu oko 14 sati pojavili u blizini granične kontrolne točke.

“Obzirom na najavu koju smo imali, Hrvatska policija je zaustavila tu grupu na otprilike 200 metara od granice i priopćila da dalje ne mogu ići dalje”, kazao je, posebno istaknuvši da su unatoč upozorenjima, europarlamentarci zaobišli policijsku traku, nakon čega su ih u prelasku granice policajci zaustavili fizičkom blokadom, 150 metara od granice.

Dodao je i kako je to područje ujedno minirano, a da ih je policija spriječila u počinjenju dva prekršaja, “mogućem nezakonitom prelasku granice i pomaganju u nezakonitom prelasku granice”, jer se u isto vrijeme s druge strane granice, u Bosni i Hercegovini, zabilježeno kretanje migranata.

 

M.M.