Predsjedništvo SDP-a donijelo je na telefonskoj sjednici odluku o isključenju Željka Sabe iz te stranke. Epilog je to krize u vukovarskom SDP-u, gdje vrh stranke nikako za kandidata za gradonačelnika na lokalnim izborima nije htjelo Sabu, budući da je bio osuđen za političku korupciju ranije, a i sada su protiv njega u tijeku kaznene prijave.

Tijela vukovarskog SDP-a su raspuštena prošli tjedan, nakon čega je Sabo poslao pismo o tome da aktivira svoj mandat u nacionalnom Predsjedništvu, no u međuvremenu se sastala i Statutarna komisija koja je ocijenila da nema osnova da se Sabo vrati u vrh stranke, te je nakon tog mišljenja Statutarne komisije na kraju Predsjedništvo na prijedlog Peđe Grbina donijelo odluku o isključenju Sabe.

Na teret mu se najviše stavlja izjava koju je dao Novom listu, o tome da HDZ zna braniti svoje ljude, dok SDP to ne zna, a što je bio izjavio povodom slučaja Tušek, čime je kako se tvrdi naštetio stranci.

U međuvremenu, on ogorčen cijelim ovim raspletom, najavljuje da će na izbore u Vukovaru, ako isključenje ostane važeće, nastupiti kao nezavisni kandidat za gradonačelnika. ‘Svakako da ću ići kao nezavisni, zajedno s dobrim dijelom ljudi u vukovarskom SDP-u koji će krenuti u to sa mnom. Sve ću učiniti za Vukovar, kao i uvijek dosad. A sve ovo što se dogodilo sa mnom dokaz je da je Peđa Grbin diktator u svojoj vlastitoj stranci, i dobro je da javnost vidi tko je Grbin’, kaže Sabo Novom listu.

Govori kako odluku o isključenju još nije dobio, pa se još nije ni stigao žaliti, ali to će svakako učiniti jer ga iz stranke, kako kaže, mogu istjerati samo silom. “Očekujem poziv na sjednicu Glavnog odbora, da kolegama kažem sve što se dogodilo”, zaključuje.

 

M.M.