Predsjednički kandidat SDP-a Ivo Josipović, koji predkampanju za ostvarivanje još jednog predsjedničkog mandata vodi o trošku hrvatskih poreznih obveznika, jučer se okomio na svoju protukandidatkinju Kolindu Grabar Kitarović, zbog zamrzavanja njezinog statusa u NATO savezu.

 

Novinari stasali pod nadzorom nekadašnjeg CK SKH i JNA odmah su tu Josipovićevu izjavu izkoristili kako bi pokušali uvjeriti javnost  u opravdanost Josipovićeve tvrdnje da kandidatkinja za predsjednicu Republike Hrvatske "nešto muti" sa svojim odnosom s NATO savezom, skrivajuči to od hrvatske javnosti.

Istodobno, Ivo Josipović već pet godina ima zamrznut status na Pravnom fakultetu u Zagrebu, što njemu osobno, kao i novinarima koji razrađuju njegove operacije, nikako ne predstavlja problem. Da li je to problem i mladim hrvatskim znanstvenicima koji u potrazi za egzistencijom odlaze iz Hrvatske, pitanje je koje bi mediji, pogotovo oni javni, trebali istražiti.

Mnogi su skloni vjerovanju kako se u biti radi o kampanji uperenoj protiv NATO saveza.

-Na „specijalnim kursevima“ u JNA, današnji „veliki novinari“ stvarali su vlastitu sliku o „trulom kapitalizmu“ i „opasnosti“ koja vreba sa Zapada. Na kartama koje su proučavali tijekom satova „opštenarodne obrane“ - plavom linijom označavali su položaje „neprijateljskih“ NATO snaga, a crvenim strelicama udarne formacije „Jugoslovenske narodne armije“. Iako je Titova Jugoslavija bila tobože „nesvrstana“, Varšavski pakt nikada se nije smatrao neprijateljem poput NATO-a. S Ruskom pomoći uvijek se računalo, a novinari koji danas žare i pale medijima u Hrvatskoj, nisu svoja iskustva skupljali na putovanjima po Americi, nego po Sovjetskom savezu. I što sad očekivati od takvih „mozgova“?! Pa naravno da će napadati ženu koja dolazi iz „neprijateljskog“ NATO-a, istog onog koji je poticao rušenje Jugoslavije, pomagao Hrvatima u oslobođenju države i na kraju – bombardirao Beograd - navodi Velimir Bujanec u svojoj kolumni objavljenoj na portalu Direktno.

Naravno, pri tome nije pretenciozno niti tvrditi kako je na čelu te kampanje upravo "Titov gardist" Ivo Josipović, predsjednik "Regiona" sa zamrznutim statusom na Pravnom fakultetu u Zagrebu.

 

Josip Zdunić