Proruski separatistički istok Ukrajine izabrao je u nedjelju čelnike svojih samoproglašenih republika, na izborima koje je službeni Kijev proglasio "farsom" i koji bi mogli dovesti u pitanje krhki mirovni proces, prenose agencije.

Prema izlaznim anketama samoproglašeni premijer "narodne republike Doneck" Aleksandar Zaharčenko  izabran je za "predsjednika" s više od 81 posto glasova, objavio je Roman Liagin, šef izbornog povjerenstva.

Stranka tog mehaničara, koji je prije imenovanja "premijerom" u kolovozu u Donecku vodio lokalni odred paravojne skupine Oplot, dobila je 65 posto glasova na parlamentarnim izborima.

U Lugansku, drugom uporištu separatista, pobjedu bi također trebao odnijeti separatistički vođa, bivši vojnik Igor Plotnicki, prenosi AFP.

Ukrajinski predsjednik Petro Porošenko te je izbore ocijenio "farsom pod prijetnjom tenkovima" i "izazovom" na koji će Ukrajina prikladno odgovoriti.
Nadam se da Rusija neće priznati te takozvane izbore jer su oni jasno kršenje sporazuma iz Minska od 5. rujna koji je potpisao i ruski predstavnik, rekao je Porošenko, govoreći o mirovnom sporazumu koji su potpisali predstavnici Ukrajine, proruskih pobunjenika, Rusije i Organizacije za europsku sigurnost i suradnju (OESS), prenosi Reuters.

Zapad je kritizirao te izbore koji će zakomplicirati mirovne napore u ukrajinskoj krizi. Ranije ovog tjedna ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov rekao je da će Moskva priznati izbore, a njemačka kancelarka Angela Merkel je u telefonskom razgovoru poručila ruskom predsjedniku Vladimiru Putinu da su separatistički izbori nelegalni i da ih Europa neće priznati.

M.M.