U Saudijskoj Arabiji, točnije u mjestu Mina, 8 kilometara udaljenom od Mekke, postoji šatorsko naselje sa 100.000 luksuznih šatora, u koje se može smjestiti dva do tri milijuna ljudi.

Šatori su veličine 64 m2, klimatizirani, obloženi teflonom kao zaštitom od sunca i požara, sa svom opremom a na raspolaganju imaju kuhinje, kupaonice i drugi luksuzni sadržaj raspoređeni su na prostoru od 20 četvornih  kilometara

Ti šatori u Saudijskoj Arabiji, jednoj od najbogatijih zemalja svijeta, najveći dio godine stoje prazni. Šatorsko naselje u mjesta Mina koristi se samo pet dana godišnje, i to za vrijeme hadža, hodočašća muslimana u osam kilometara udaljenu Mekku.

Dok je Europa bori s prihvatom stotina tisuća migranata, primjer Saudijske Arabije slijedili su i Ujedinjeni Arapski Emirati, Katar i Kuvajt, koji nisu primili niti jednog migranta i izbjeglicu iz Sirije, Iraka i Afganistana.

-Šest zemalja Zaljeva nije ponudilo ni jedno mjesto za smještaj sirijskih izbjeglica - potvrdio je nedavno Amnesty International.

Međutim, zanimljivo je da su bogati saudijski šeici istodobno velikodušno ponudili izgradnju 200 džamija za najmanje 500.000 izbjeglica koji se ove godine očekuje u Njemačkoj.

 

M.M.