Međunarodna koalicija pozvala je Moskvu da prekine zračne udare u Siriji. Tvrde da je meta ruskog zrakoplovstva sirijska oporba, a ne militanti tzv. Islamske države i da će nastavak akcije samo ojačati ekstremizam.

Međutim, Rusija se ne osvrće na kritke i nastavlja s napadima koji su, kako se čini, promijenili su odnos snaga, što za posljedicu može imati protuudar Asadovog pješaštva i tenkova na pobunjenike.

-Spremni smo za napad, čekamo zapovijed. Rusko zrakoplovstvo nam je od velike pomoći. Ovdje su se udružili borci takozvane Islamske države i teroristi fronte Al Nusra - ustvrdio je Bassan Ahmad, zapovjednik tenkovske jedinice sirijske vojske.

I dok Zapad sumnja u namjere Kremlja u Siriji, ruski lovci Suhoj nastavili su zračne udare protiv sirijskih pobunjenika.

-Danas je bombardirano 18 lokacija tzv. Islamske države. Uništeno je zapovjedno središte, komunikacijski čvor u alepskoj regiji. Zrakoplovi SU-25 pogodili su kamp za obuku terorista u pokrajini Idlib. Potpuno su uništeni bunkeri, skladišta oružja i goriva - izvijestio je Igor Konašenkov, glasnogovornik ruskog ministarstva obrane.

Zračna kampanja trajat će tri do četiri mjeseca, potvrdila je Moskva. Toliko će vremena, tvrde ruski analitičari, trebati sirijskom režimu da vrati nadzor nad  izgubljenim naftnim poljima.

O sirijskoj krizi razgovaralo se i na sastanku Putin-Hollande. Pariz je, navodno,  ponudio tri uvjeta da počne surađivati s Moskvom u Siriji. Rusi bi trebali napadati isključivo snage tzv. Islamske države i Al-Qa'ide,  jamčiti sigurnost civila i pokrenuti političku tranziciju koja će rezultirati odlaskom Bashara al Assada.

-Rusko uključenje može pomoći u sprečavanju širenja globalnog terorizma protiv kojeg se nemoćno borimo već godinama. No sirijski problem neće se riješiti ako se o tome ne dogovore SAD i Rusija - upozorio je Gregorz Schetyna, poljski ministar vanjskih poslova.

Američko i rusko ministarstvo obrane održali su prvu videokonferenciju na kojoj su razgovorali o mehanizma koji će jamčiti sigurnosti zračnih operacija iznad Sirije. 

-SAD je dao prijedlog za poboljšanje sigurnosti i sprečavanje pogrešaka koje bi mogle izazvati eskalaciju napetosti - rekao je u petak glasnogovornik Pentagona Peter Cook.

 

M.M.