Rusija je izrazila veliki interes za modernizaciju željezničke pruge koja luku Koper povezuje sa zaleđem. Rezultat je to sastanka i razgovora slovenskog ministra vanjskih poslova Karla Erjaveca i ruskog ministra za promet i masovne komunikacije Nikolaja Nokiforova, održanog u srijedu u Moskvi.

Kako je objavilo slovensko ministarstvo vanjskih poslova, Nikiforov je potvrdio da je Rusija zainteresirana za gradnju slovenske infrastrukture, osobito drugog kolosijeka pruge Koper - Divača, projekta vrijednog gotovo 1,5 milijardu eura, koji bi povećao kapacitet i konkurentnost slovenske komercijalne luke i njenu povezanost s državama srednje i istočne Europe.

Ta bi se pruga trebala graditi sustavom javno-privatnog partnerstva, a vođenje investicije preuzela je vlada koja će javnim natječajem uskoro pozvati zainteresirane investitore.

Program suradnje do sada je proširen na 34 projekta. Među njima su 4 programa s područja informatičke tehnologije. Sljedeći sastanak rusko-slovenskog povjerenstva za suradnju planiran je za kraj ove godine u Ljubljani.

Slovenski ministar Karl Erjavec se u utorak, prvog dana posjeta Rusiji, sastao s ruskim šefom diplomacije Sergejem Lavrovom te izrazio skepsu prema produžavanju sankcija protiv Rusije, istaknuvši da se to nije pokazalo učinkovitim instrumentom za okončanje ukrajinske krize.

Erjavec je s ruskim domaćinima dogovorio da se okvir za međusobnu  suradnju Rusije i Slovenije pojača osnivanjem slovensko-ruske gospodarske komore.

 

M.M.