Nakon što je ministar Miro Kovač pozvao Srbiju da se "oslobodi politike Velike Srbije" te istaknuo  da se, za razliku od američkog potpredsjednika Joea Bidena koji se nedavno u Beogradu ispričao i izrazio sućut obiteljima žrtava bombardiranja NATO-a 1999., Aleksandar Vučić nikada nije ispričao Hrvatima, srbijanski je šef diplomacije, Ivica Dačić, Kovačeve izjave "cinizmom i bezobrazlukom".

Služeći se zamjenom teza, nasljednik Slobodana Miloševića na čelu Socijalističke partije Srbije, ignorira agresiju Srbije na Hrvatsku, BiH i Kosovo i zločine počinjene u tim agresijama, te cijelu stvar smješta u "stradanje Srba u koncentracijskim logorima".

-Vrhunac cinizma i bezobrazluka Kovača je i u tome da traži ispriku od Srbije. Oni koji su klali i ubijali Srbe u koncentracijskim logorima traže isprike od svojih žrtava", navodi se u Dačićevoj pisanoj izjavi dostavljenoj medijima iz srbijanskog MVP-a.

Bez obzira što je Republika Hrvatska međunarodno priznata tek 1991., nasljednik Slobodana Miloševića drži je odgovornim zato što nije sudila Anti Paveliću koji je umro od posljedica atentata 1959. godine u Madridu.

-Hrvatska, koja je rehabilitirala gotovo sve ustaške zločince, koja Anti Paveliću nije ni sudila i koji je umro u Španjolskoj kao slobodan čovjek, nema moralno pravo prijetiti i uvjetovati Srbiju. To što je ovakva Hrvatska, koja rehabilitira fašizam, članica Europske unije, ne daje joj nikakvo pravo da Srbiju vrijeđa i da joj prijeti - optužuje Dačić.

Ustvrdio je nadalje da je nekadašnji četnički vojvoda Aleksandar Vučić "dobio priznanje svih vodećih zemalja svijeta za politiku koju vodi, politiku mira i stabilnosti, koja nikoga ne napada-

-Vrijeme je da i Europska unija prekine svoju šutnju i izjasni se dokle će tolerirati rehabilitiranje fašističke ustaške NDH i prijetnje Srbiji koje dolaze iz Hrvatske. Ovakva Hrvatska je danas najveća sramota Europske unije - rekao je nasljednik Slobodana Miloševića na čelu Socijalističke partije Srbije.

Na Kovačevu izjavu u subotu je reagirao i srbijanski ministar unutarnjih poslova Nebojša Stefanović porukom da "neke plaši i zabrinjava napredak i jačanje Srbije pošto je samo snažna Srbija jamac stabilnosti u ovom dijelu Europe.

Pored Dačića i Stefanovića, oglasio se i ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Aleksandar Vulin rekavši da iz Kovača progovaraju duboki kompleksi i još dublji strah od istine te je iznova krivotvorio utvrđene činjenice i optužbe Hrvatskoj za logore u vrijeme Drugog svjetskog rata i za operaciju Oluju 90-ih kojom je, kojom je, kako je kazao, "250.000 Srba protjerano i prognano". 

 

M.M.