Prijenos posmrtnih ostataka žrtava masovnog poratnog grobišta iz napuštenog rudnika Barbvarin rov, u selu Huda jama kod Celja, na mariborsko groblje Dobrava otpočeo je danas.

Prijenos  posmrtnih ostataka iz masovne grobnice u Hudoj jami odobrilo je vladino povjerenstvo Slovenije, što je poduprla i većina političkih stranaka. Međutim, više je civilnih udruga i rodbina stradalih izrazilo protivljenje te smatra da bi grobnica ili kosturnica sa žrtvama morala i dalje ostati na mjestu gdje su ubijeni.

Otvorenu skepsu u pogledu prijenosa posmrtnih ostataka na mariborsko groblje, gdje se već nalazi spomen-obilježje ubijenim žrtvama križnog puta koji su bili i zatrpani u tenkovskom rovu kod Maribora, među kojima su i tisuće pobijenih Hrvata, izrazila je i katolička crkva u Sloveniji.

Crkveni su velikodostojnici iznijeli takav stav na misi za sve poginule i ubijene u ratnim i poratnim mjesecima 1945. godine, održanoj u nedjelju u spomen parku Teharje kod Celja, gdje se 1945. nalazio veliki logor za zarobljene vojhnike i civile koji su onda selektirano upućivani na gubilišta, među kojima i u Hudu jamu.

Računa se da će prijenos posmrtnih ostataka 700 žrtava Hude jame biti završen do kraja mjeseca, kad će u memorijalnom obilježavanju tih tragičnih događaja na mariborskom groblju sudjelovati i slovenski predsjednik Borut Pahor.

Pahor je kazao da je proces pomirenja nekadašnjih sukobljenih stranaka i pomirenje s prošlošću kontinuirani proces, no da bi dostojan pokop žrtava Hude jame u tom smislu mogao biti povijesna prekretnica.

U Hudoj jami se u dva rudnička rova nalazi, kako se pretpostavlja, još oko dvije tisuće žrtava koje tek treba ekshumirati i pokopati.

Podsjetimo, u u naselju Zagrad nadomak Celju nalazi se zabetonirani rudnik Pečovnik. u kome se, po pouzdanim procjenama, nalazi više od 12.000 Hrvata koji su 1945. tu mučki ubijeni, bačeni, zatrpani i zabetonirani.

 

M.M.