Predsjednik Češke Miloš Zeman upozorio je da pobjeda nad Islamskom državom na Bliskom istoku prijeti izazivanjem metastaze terorizma u Europi. Iznova je također upozorio na mogućnost stvaranja islamističke baze u BiH, jer se već danas u toj državi, kako je kazao, vijore crne zastave Islamske države.

-Rasprostranjena je iluzija da Islamska država slabi kako gubi teritorije. Rak (islamskog terorizma) ima svoje metastaze a one su jednako smrtonosne kao tumor sam. Nedavno sam upozorio na fenomen stranih boraca. Oni se nakon pada ISIL-a mogu premjestiti u Afganistan, gdje će nastati nova Islamska država - ocijenio je Zeman.

Upozorio je na činjenicu da se u nekim gradovima u BiH vijore crne zastave ISIL-a.

-Takođe, time sam naljutio mnoge političare, mogu stvoriti europsku bazu na primjer u BiH. Јer se već sada u nekim njenim gradovima vijore crne zastave ISIL-a - kazao je češki predsjednik Zeman u intervjuu privatnoj televiziji TV Barandov.

Zeman je podsjetio kako su, kako je kazao, u građanskom ratu u bivšoj Јugoslaviji, muslimanski borci iz inozemstva pohitali u pomoć kako ih je označio "tzv. Bošnjacima, znači muslimanima".

-Znači postoji izvjestan rizik da se stvori europska baza islamskog terorizma - iznova je upozorio Zeman govoreći o Bosni i Herecegovini.

Podsjetimo, Predsjednik vladajuće bošnjačke Stranke demokratske akcije (SDA) i član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Bakir Izetbegović ustvrdio je u srijedu u Sarajevu da su izjave hrvatske predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović, predsjednika Češke Miloša Zemana i austrijskog ministra vanjskih poslova Sebastiana Kurza, neprihvatljive.

- Motivi su im vjerojatno različiti. No, ti se motivi svode na isti cilj, a taj je prikazati Bošnjake kao strani element na europskom tlu. Ekstremizam i radikalizam strani su Bošnjacima, a oni su to i dokazali unatoč genocidu i entičkom čišćenju počinjenima nad njima tijekom proteklog rata.  SDA stoga poziva dužnosnike iz država-članica EU da Bošnjake “ne označavaju kao metu” - rekao je Izetbegović, ujedno ih pozivajući da se pozabave jačanjem ekstremne i profašističke desnice u vlastitim sredinama.

 

M.J.