Predsjednik vladajuće bošnjačke Stranke demokratske akcije (SDA) i član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Bakir Izetbegović ustvrdio je u srijedu u Sarajevu da postupci i izjave iz Hrvatske o gradnji Pelješkog mosta i prisutnosti radikalnih islamista u BiH mogu ozbiljno ugroziti dobrosusjedske odnose dviju država.

Nakon sjednice predsjedništva SDA Izetbegović je novinarima kazao da su glavna tema rasprave bile izjave iz nekih država Europske unije kojima se BiH pokušava prikazati kao utočište tisuća ekstremista i potencijalnih terorista.

-SDA najoštrije osuđuje islamofobne napade koji dolaze iz zemalja kao što su Hrvatska, Austrija i Češka - kazao je Izetbegović iznoseći zaključke vrha svoje stranke.

Aludirajući na izjave hrvatske predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović, predsjednika Češke Miloša Zemana i austrijskog ministra vanjskih poslova Sebastiana Kurza, Izetbegović je kazao da su im motivi vjerojatno različiti.

- No ti se motivi svode na isti cilj, a taj je prikazati Bošnjake kao strani element na europskom tlu. Ekstremizam i radikalizam strani su Bošnjacima, a oni su to i dokazali unatoč genocidu i entičkom čišćenju počinjenima nad njima tijekom proteklog rata.  SDA stoga poziva dužnosnike iz država-članica EU da Bošnjake “ne označavaju kao metu” - rekao je Izetbegović, ujedno ih pozivajući da se pozabave jačanjem ekstremne i profašističke desnice u vlastitim sredinama.

>>

Izetbegović je ipak posebice potcrtao “napade iz Hrvatske” odnosno izjave predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović u čijoj je pozadini, tvrdi Izetbegović,  nakana ishoditi promjene Izbornog zakona BiH.

-Te bi izmjene samo dovele do daljih podjela u BiH - tvrdi Izetbegović.

Smatra kako se prozivkama na račun islamizma pokušava u drugi plan staviti ono što je,  po Izetbegovićevu sudu činjenica,  a to je da je Hrvatska bila sudionikom tzv. udruženog zločinačkog pothvata tijekom proteklog rata.

-Očekujem da će to biti potvrđeno pravomoćnom presudom nekadašnjim čelnicima Herceg-Bosne koja se pred Međunarodnim kaznenim sudom za bivšu Jugoslaviju (ICTY) očekuje tijekom jeseni - istaknuo je.

Hrvatsku je pozvao da se  ne odnosi na takav način.

-Pozivamo Republiku Hrvatsku  da se prema BiH ne odnosi na ovakav način jer to može dovesti u pitanje dobrosusjedske odnose - kazao je Izetbegović.

Kao potpuno neutemeljene odbacio je tvrdnje da se kroz masovno naseljavanje Arapa u BiH pokušava promijeniti etnička slika te zemlje.

-U proteklih deset godina niti jedan Arapin nije dobio državljanstvo BiH.  Oni u BiH zapravo dolaze kao investitori - istaknuo je.

Ustvrdio je i kako se problem radikalizma u BiH  “neprestano smanjuje”, odnosno da je broj tzv. paradžemata koji djeluju izvan nadzora Islamske zajednice u BiH prepolovljen.

-U proteklih godinu i pol nitko iz BiH nije otišao na ratišta u Siriji i Iraku niti sudjelovao u nekom od terorističkih napada počinjenih u inozemstvu u ime tzv. Islamske države - rekao je Izetbegović.

Kao potpuno neprimjerene ocijenio je istupe hrvatske predsjednice u kojima ona govori o tisućama osoba u BiH koji su potencijalna teroristička prijetnja.

-Kakva je to poruka hrvatske predsjednice koja kaže da će pomoći ambicijama BiH da postane članicom EU? - upitao se Izetbegović.

>>

On kao i cijeli vrh SDA podjednako problematičnim smatraju i pitanje gradnje Pelješkog mosta.

- Izvedba tog projekta bila protuzakonita i protivna Konvenciji UN o pravu mora sve dok se ne riješi pitanje granične crte između Hrvatske i BiH na moru s ciljem osiguranja neometanog prilaza BiH međunarodnim vodama - smatra Izetbegović.

-Mi se kanimo boriti za suverenitet ove zemlje - kazao je Izetbegović i objasnio kako i on vjeruje da su nerealni planovi po kojima bi se Neumu gradila luka no drži kako potencijala za to ima na vanjskoj strani poluotoka Kleka.

>>

Iskazao je i nezadovoljstvo ponašanjem Europske komisije zbog odluke da sufinancira gradnju Pelješkog mosta.

-Nitko iz Bruxellesa o tome ništa nije pitao nikoga iz BiH. Europska komisija nije igrala transparentno, trebali su se itekako udubiti u dokumente - zaključio je Izetbegović.

 

M.J.