Konzervativci Angele Merkel osvojili su jučer pojedinačno najveći broj glasova na njemačkim izborima te će ona poslije njih krenuti sa svojim četvrtim mandatom na mjestu kancelarke. No ostvareni rezultat najlošiji je za konzervativce od Drugog svjetskog rata i Merkel će biti prisiljena najvjerojatnije ući u tročlanu koaliciju s liberalima iz FPD-a i Zelenima.


U svom novom mandatu suočit će se, međutim, i s novom oporbenom snagom u parlamentu, Alternativom za Njemačku (AfD), euroskeptičnom i protuimigrantski orijentiranom strankom, koja se postavila na čelo prosvjeda protiv priljeva migranata što su, uz blagoslov Angele Merkel, stigli 2015. u Njemačku. AfD prema prognozama osvaja oko 13% glasova  i time postao treća politička snaga u zemlji. Tako prvi put jedna ekstremno desna stranka ulazi nakon Drugog svjetskog rata u njemački parlament.

Oslabljena najlošijim rezultatom svoje stranke od 1949. i suočena s novim političkim spektrom u kojem veći broj stranaka, među kojima je i ekstremno desna Alternativa za Njemačku, ulaze u parlament, njemačka kancelarka Angela Merkel možda će biti prisiljena napustiti planove o preobrazbi Europe, koje je kovala zajedno s francuskim predsjednikom Emmanuelom Macronom. 

Iako su Zeleni jučer  kazali da je "jača Europa" prioritet njihove stranke, liberalni FPD-a protivi se daljnjim integrativnim koracima na europskoj razini. Bit će tu stranka koja će govoriti 'ne', druga koja će govoriti 'da' i oprezna kancelarka, a to nisu idealni uvjeti za francusko-njemačko zajedničko djelovanje, smatraju analitičari.

No FPD neće biti jedini težak saveznik u Merkeličinoj novoj koaliciji. Tu je i njezina bavarska sestrinska stranka CSU, Kršćansko-socijalna unija, koju bi uspjeh AfD-a mogao gurnuti jače udesno uoči pokrajinskih izbora iduće godine, nakon što ju je već ta stranka gurnula u stranu i nametnula se tijekom izbjegličke krize.

Francuski predsjednik Macron, koji je u Francuskoj i dobio izbore na krilima obećanja o "ponovnom pokretanju Europe", zajedno s Njemačkom, je objavio sinoć  da je nazvao njemačku kancelarku Angelu Merkel kako bi joj čestitao na ponovnom izboru, izrazivši uvjerenost da će njih dvoje nastaviti sa svojom iznimno važnom suradnjom.

 

M.M.