Turski predsjednik Tayyip Erdogan uskoro dolazi u Beograd, gdje će razgovarati s Aleksandrom Vučićem. Turski analitičari smatraju kako, nakon Makedonije, Albanije i BiH, Erdogan želi proširiti turski utjecaj i na Srbiju. Naravno, u dogovoru s Rusijom.

-Balkan je jedan od primarnih ciljeva turske ekspanzije na dva načina. Prvo, imamo neoosmanizam– znate, Turci žive u iluziji da ih njihove bivše kolonije poštuju pa da tamo mogu širiti posao i politički utjecaj. Drugo, postoji komplementarnost ekonomskih potreba - kazao je za Deutsche Welle istanbulski ekonomist Atilla Yesilada uoči posjeta turskog predsjednika Tayyipa Erdogana Srbiji. 

>>

Nastavak je to već viđenih scenarija primjenjenih u Makedoniji, Albaniji i BiH.

- Mi možemo izvoziti jeftino u te zemlje i tamo graditi tvornice koje mogu proizvoditi jeftinije od turskih. U tom smislu su ekonomije komplementarne – mi imamo ono što njima treba, a oni imaju potencijal da od nas kupuju i proizvode. Slično je urađeno u Makedoniji, Albaniji i BiH pa mislim da takav utjecaj gospodin Erdogan želi proširiti i na Srbiju - tvrdi Yesilada te dodaje da Turska "kapitalizira svoje islamsko nasljeđe kako bi povećala svoj utjecaj" na Balkanu.

Sve je to u okviru procesa rusko-turskog širenja na jugoistok Europe.

- To sve zajedno bih nazvao mekom moći koja dobro radi u Albaniji i BiH. Tamo Turska šalje imame, a ima utjecaj i kroz dobrotvorne zaklade. Jasno, Turska uz Rusiju želi postati i veliki igrač na Balkanu - rekao je Yesilada u razgovoru za Deutsche Welle.

 

R.H.